Hlavní obsah

Demokracie v EU funguje, jako když dva vlci a jehně hlasují, co bude k obědu, říká prezidentský kandidát Realistů

Ukázka rozhovoru s Jiřím Hynkem o tom, jak si prezidentský kandidát Realistů představuje, že by měla fungovat Evropská unie.Video: Adam Junek

 

Reklama

Euro visí na laně a to lano se trochu trhá. Vstupem do eurozóny bychom si leda koledovali o stržení do propasti, míní zbrojař Jiří Hynek.

Článek

Šéfa Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka poslala tento týden strana Realisté vedená Petrem Robejškem do boje o Hrad. Co si zbrojní lobbista a pro veřejnost nepříliš známý byznysmen myslí o Evropské unii nebo odkazu Václava Havla? Ptali jsme se v pořadu Výzva, jehož přepis přinášíme.

Na úvod si dovolím citát. Při oznámení kandidatury jste řekl: „Chtěl bych být prezidentem hrdého a sebevědomého národa, lidí, kteří se nebojí se vztyčenou hlavou říct svůj vlastní názor. Národní zájem pro mne vždy byl, je a bude na prvním místě.“ Znamená to, že svou kampaň chcete vést na národoveckou notu?

Já nevím, co je to národovecká nota.

Nacionalistická.

No to vůbec ne. Nacionalismus je u nás vnímaný jako něco velmi pejorativního. Ale zájmy národa - to je úplně něco jiného. To jsou zájmy ekonomické, zájmy politické, zájmy bezpečnostní. Někdy mám pocit, že politici přestávají myslet na zájem země. Naopak myslí na zájem někoho jiného, třeba Evropské unie, nebo na zájmy někoho na druhém konci světa. Ale u mě na prvním místě musí být zájem obyvatel této země.

Nevede ovšem takováto rétorika k vyvolávání pocitu my versus oni, kdy to „oni“ můžou být tu imigranti, tu bruselští úředníci… Zkrátka nevede to k vyvolávání pocitu strachu v českém národu?

To vůbec ne. My jsme trochu - a dle mého názoru chybně - to slovo národ začali pokládat za jakési špatné slovo. Když se podíváte do ústav řady zemí kolem nás, tak všude používají slovo národ. Když prezident Obama měl svůj projev, slovo národ tam zaznělo snad padesátkrát. Když se zpívá píseň vojáků US Marines, začíná slovy My sloužíme svému národu, my sloužíme na moři. Jiné země se nebojí použít slovo národ. A my jsme to tak nějak zprofanovali. Jako by říci národ rovnou znamenalo, že jste nacionalista. Ale to vůbec není nacionalistické. Slovo národ spojuje lidi žijící v naší české kotlině. Naši vojáci za první i za druhé světové války, tím myslím legionáře za první války i vojáky za druhé světové války, ti umírali pro národ.

Jaký je podle vás nejzákladnější zájem tohoto národa?

Bezpečnost. Bezpečnost a budoucnost. Bezpečnost lidí, kteří tady žijí, a budoucnost, aby i naše děti tady mohly žít. Ono se říká, proč řešíme bezpečnost, když jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě. A já říkám: My ji řešíme proto, abychom nadále byli tou šestou nejbezpečnější zemí na světě. Když se podíváte na Francii před 20 lety, byla v žebříčku bezpečnosti na lepším místě, než je dneska. To samé se týká Velké Británie. My se musíme poučit z chyb, které tyto země udělaly, a nedělat je dál.

To je ostatně váš cíl už několik let jako šéfa Asociace obranného průmyslu. Soběstačná obrana. Myslíte si, že zrovna v podstatě podpora zbrojního průmyslu je téma, které přiláká voliče? Přece jenom zbrojní zakázky tak, jak je známe, mají v mnoha případech - a ne neoprávněně - pověst netransparentních obchodů.

Řekl jste to naprosto správně. Zbrojní zakázky tak, jak je známe. Ale já chci zbrojní zakázky dělat jiným způsobem, tak, jak se to dělá v západním světě. Řada zemí má vlastní obranu postavenou na vlastním domácím průmyslu. Nebojí se zadat kontrakt napřímo domácímu výrobci, jen udělají dokonalý audit ceny. Zároveň tak mají garantováno, že i v případě krize budou mít dodávky zajištěny.

Třeba v USA, chcete-li dodávat do Pentagonu, musíte být americká firma a všichni vaši subdodavatelé také.

Ale to přece v Česku není proveditelné, aby všechno dodávaly české firmy.

Všechno ne. Ale to, co umíme, je naprosto zbytečné dovážet přes moře. A víte proč? Je to proto, že vy se připravujete na krizi, na stav ohrožení státu. Takže musíte mít garantováno, že v době takového ohrožení dodávky dostanete. Je běžné i v rozvojovém světě, že požadují po zahraniční firmě, aby si našla domácího partnera, který bude garantem kontraktu v době krize.

A myslíte, že toto je téma, které voliči budou chtít slyšet před prezidentskou volbou?

To téma je podstatně širší. Jde o to, jakým způsobem zajistit bezpečnost lidí a budoucnost našich dětí. A tohle je jenom jeden z dílků, který je dneska podceňován. Ono ani není v pravomoci prezidenta toto ovlivnit přímo. Ale prezident může ovlivňovat svými názory ostatní - a to podstatným způsobem.

Pusťte si záznam celého rozhovoru zde:

Stíhaný politik nemůže dělat premiéra, míní zbrojař a prezidentský kandidát Jiří Hynek.Video: Adam Junek

A ke všemu je to vrchní velitel ozbrojených sil. Kromě lidí pohybujících se v branži vás mnoho lidí nezná. Pojďme si tedy projít některá témata a vaše názory na ně. Je Miloš Zeman podle vás dobrým prezidentem? Mimochodem v rozhovoru s Martinem Veselovským jste říkal, že jednou z funkcí prezidenta je podpora exportu, v tom by vám měl konvenovat.

Určitě. Já si myslím, že tuto roli, tedy prosazování proexportní politiky, Miloš Zeman sehrává dobře. Ale je řada věcí, které bych určitě dělal jinak.

Konkrétně?

Jsou to takové drobné detaily. Já bych nikdy neumístil rámy na Hrad, nezneprůchodnil ho. Dneska jsou mnohem modernější technologie, které vám zajistí bezpečnost. A nemusíte dělat něco, co já vnímám jako šikanu lidí a turistů. Já jsem v té frontě stál a není to vůbec nic příjemného. Nebo jmenování profesorů. Pan Eichler například rozhodně být jmenován měl.

Mimochodem, když jsme u jmenování, svěřil byste post premiéra politikovi, kterého stíhá policie?

Nejmenoval bych ho, a umím vysvětlit proč. Na jednu stranu ctím presumpci neviny, protože presumpce neviny je základem demokratického státu. Ale představa, že člověk, kterému je sděleno obvinění, bude na sto procent dělat svoji funkci, je mylná. Nebude. Nemůže, bude mít v hlavě svoje trestní stíhání, bude permanentně jednat s právníky. Nemůže dělat práci premiéra kvalitně. Kromě toho by to bylo špatně vnímáno i ze zahraničí, že máme stíhaného premiéra. Politika je v tomhle krutější, byť platí, že dokud není někdo odsouzen, je nevinen.

V rámci Evropské unie má být Česko pro hlubší integraci, nebo pro rozvolnění svazku?

Evropská unie tak, jak vznikla, byla velmi dobrá myšlenka. Ale otcové Evropské unie se musí v hrobě obracet, když vidí, jak Evropská unie páchá sebevraždu v přímém přenosu.

My se dneska dostáváme do stavu, kdy se Evropská unie začíná chovat jako RVHP. Něco se nařizuje a říká se: Vy jste to jednou podepsali, tak budete poslouchat. To už je vláda evropských úředníků, to už přestává být vláda suverénních států.

A evropská integrace má jedno obrovské úskalí. Zhroutí-li se vám ten systém, a to hrozí, tak vy jste najednou naprosto bezbranní.

Tudíž, rozumím tomu správně, rozvolnit integraci.

Ať evropské země spojuje to, co je jim společné, a ať se jim nenařizuje něco, co je úplně nesmyslné. Já si nemyslím, že je to rozvolnění. Já si myslím, že je to návrat k principům Evropské unie.

Návrat k hospodářským společenstvím bez politického propojování.

Politické propojování rovný s rovným...

Takže vrátit se k hlasování, kdy všechny státy mají právo veta?

Určitě. Dnes vidíme, že velké země umí lobbistickým způsobem ovlivnit vždycky výsledek hlasování. Typickým příkladem věci, která mě tedy opravdu velmi rozčílila, bylo hlasování o směrnici, jež omezuje práva občanů držet zbraně. Někdo říká, že to je banální věc, ale tady jde o princip. Naši europoslanci měli pozměňovací návrhy. A první věc, o které se hlasovalo, bylo zamítnutí všech pozměňovacích návrhů, aniž by byly předneseny. Tak jestli toto je demokracie, já si demokracii představuju úplně jinak.

Ale bylo to rozhodnuto většinově, tudíž demokraticky.

No, demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k obědu.

Nemyslím si, že tam bylo 700 vlků a několik našich europoslanců. Jak se stavíte k zavedení eura?

Já jsem přesvědčen, že euro je mrtvý projekt. Jestli chcete ovládat svoji ekonomiku, tak vlastní měna je k tomu nástrojem. Já euro ekonomicky vnímám tak, že visí na laně a to lano se tak trochu trhá. A když vstoupíte do eurozóny, tak vás to může strhnout do propasti. Určitě bych se vůbec myšlenkou vstoupit do eurozóny nezabýval.

Má Česko udržovat odkaz Václava Havla a zasazovat se ve světě o lidská práva?

Velmi zajímavá otázka. Ono co jsou to lidská práva? My jsme takzvaně pod lidskými právy svrhli režim v Libyi, nemyslím tím Česko, ale svět, a naprosto jsme jej destabilizovali. Stejně jsme to udělali v Iráku a vytvořili jsme si obrovská bezpečnostní rizika. V tom nemůžeme absolutně pokračovat.

Na druhou stranu, co svoboda projevu třeba v Číně? Tam jsme nikoho nesvrhli, nic jsme nedestabilizovali, ale jsou tam věznění disidenti. Máme se zasazovat o to, aby to tak nebylo?

My máme dělat za prvé to, co je v našem národním zájmu, a to, co je proveditelné. Představa, že...

Co je v tomto směru v našem národním zájmu?

Co je proveditelné. Představa, že desetimilionová země nějakými gesty ovlivní politiku Číny, je naprosto absurdní. Nezlobte se na mě, já to vnímám jenom jako gesta politiků pro jejich zviditelnění. Šanci ovlivnit politiku Číny absolutně nemáme. Já bych se hlavně třeba staral o svobodu projevu v České republice.

Reklama

Doporučované