Hlavní obsah

Demonstrace síly Pekingu? Čína do Hongkongu poslala svou letadlovou loď

První čínská letadlová loď kotví v HongkonguVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

První akceschopná čínská letadlová loď Liaoning v pátek zakotvila v Hongkongu. Někteří vnímají přítomnost lodi jako demonstraci síly ze strany čínské vlády.

Článek

Letadlová loď čínské armády Liaoning od pátku kotví v Hongkongu. Plavidlo měřící 300 metrů je první čínskou akceschopnou letadlovou lodí. Liaoning má v přístavním městě kotvit pět dní.

Loď připlula krátce po návštěvě prezidenta Si Ťin-pchinga, kterou doprovázely protesty místních. Prezident při návštěvě varoval, že zpochybňování pekingské vlády je nepřípustné.

Někteří si myslí, že přítomnost plavidla je demonstrací čínské síly. Hongkong v minulosti projevil snahy o větší autonomii, které se Pekingu nezamlouvaly.

Bývalá britská kolonie si momentálně může volit svou samosprávu, ale pouze z vládou předem schválených kandidátů. To v roce 2014 odstartovalo sérii protestů.

Vojáci Čínské lidové osvobozenecké armády, kteří jsou v Hongkongu již 20 let od jeho předání Brity, se ve městě v uniformách příliš neukazují. O to významnější přítomnost lodi je, píše korespondentka BBC Juliana Liu.

Samotné plavidlo je zrekonstruovanou sovětskou lodí, kterou Číňané koupili od Ukrajiny. Do Hongkongu ho doprovodily tři další válečné lodě.

Zájemci, kteří si letadlovou loď chtěli prohlédnout, měli možnost. Vojáci totiž rozdávali volné vstupenky.

Reklama

Související témata:

Doporučované