Hlavní obsah

Demonstranti chtěli vniknout na český úřad v Ramalláhu. Zastavila je policie

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Izraele v roce 2018. Právě on je hlavním stoupencem přesunu české ambasády.

Reklama

Rozhodnutí Česka otevřít diplomatickou kancelář českého velvyslanectví v Jeruzalémě dnes vyvolalo protesty Palestinců. Ti se shromáždili před budovou styčného úřadu v Ramalláhu.

Článek

Před styčným úřadem České republiky v Ramalláhu se dnes uskutečnila demonstrace proti otevření diplomatické kanceláře české ambasády v Jeruzalémě. Protestu se zúčastnilo zhruba 70 lidí, Češi o něm věděli po telefonátu jednoho z organizátorů.

„Stálo tam několik desítek lidí s transparenty vyzývajícími ke změně rozhodnutí České republiky. Postupně se začali nabalovat další účastníci, kteří působili výrazně emotivněji,“ popsal průběh demonstrace vedoucí úřadu Petr Starý. Nakonec se prý účastníci začali dohadovat co dál a část z nich se rozhodla dostat se do budovy. Na místě ale byly rozmístěny jednotky palestinské policie, které demonstrantům vstoupit do budovy zabránily. K žádnému násilí nedošlo, vše proběhlo pouze jako vzrušená diskuze. Ta trvala asi dvacet minut, potom se Palestinci rozešli, celá akce tak trvala asi hodinu.

„Kdyby zde nebyla palestinská policie v počtu 15 až 20 mužů, do budovy by se dostali,“ podotýká český diplomat.

Na místě bylo i několik televizních štábů a palestinská televize později informovala, že demonstranti měli v plánu předat vedení styčného úřadu petici. K tomu ale nedošlo a o petici se podle Starého nezmiňoval ani organizátor akce, který předtím diplomatům zavolal.

„Petici jsme nepředali, z české ambasády tam nikdo nebyl, jen jeden palestinský zaměstnanec. Policie byla proti nám a neumožnila nám dostat se do kanceláře,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro Seznam Zprávy Muntár Amíra, jeden z účastníků protestu.

Demonstraci vysvětlil jako protest proti přesunu české ambasády do Jeruzaléma. „Chtěli jsme ukázat, že tento krok odmítáme. Nebezpečné je, že by se Česká republika stala prvním státem Evropské unie, který by měl ambasádu v Jeruzalémě. To je proti mezinárodnímu právu i rozhodnutí EU,“ řekl aktivista, který je členem hnutí Fatah.

Organizátoři protestu se označili za „Národní a islámské síly guvernorátu Ramalláh a al-Birreh“. Tato skupina, která nemá žádné internetové stránky, protestovala před budovou českého styčného úřadu už podruhé za poslední tři roky. Poprvé to bylo v době, kdy se domnívali, že Česká republika chce přesouvat ambasádu do Jeruzaléma. I na dnešním protestu bylo na jednom z plakátů anglicky napsáno Do not move the embassy (Nepřesouvejte ambasádu).

„Usilujeme o dvoustátní řešení podle mezinárodního práva. Součástí tohoto řešení je to, že se Jeruzalém stane hlavním městem Palestinského státu,“ řekl Amíra.

Česká diplomacie protest zaregistrovala, zatím se ale podle mluvčí resortu Zuzany Štíchové reagovat nechystá. Oficiálně by měla pobočka české ambasády v Jeruzalémě fungovat od prvního března, kdy začíná nájemní smlouva, fakticky by se ale mělo úřadovat až v průběhu dubna nebo května.

Přesun ambasády do Jeruzaléma dlouhodobě prosazuje především prezident Miloš Zeman. Česká republika se tak vyjímá mezi spojenci v Evropské unii, kteří berou Jeruzalém za sporné území a své diplomatické úřady mají proto v Tel Avivu. „Žádné stížnosti od spojenců jsme nezaznamenali,“ komentovala to mluvčí české diplomacie.

Otevření kanceláře a ponechání velvyslanectví v přímořské metropoli sice unijní zahraniční politiku přímo neporušuje, většina Palestinců to ale vnímá negativně –⁠ jako první krok k přesunu samotné ambasády. „S Palestinci jsme na toto téma jednali. Vysvětlili jsme, že na naší pozici směrem k dvoustátnímu řešení se nic nemění,“ dodává Štíchová.

Status města je klíčovým sporným bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany si na něj činí nárok coby na své hlavní město. Do vyřešení sporu mají mít země své ambasády v Tel Avivu. Česko zatím zvolilo cestu napůl –⁠ ambasáda zůstává v Tel Avivu, v Jeruzalémě bude ale úřadovna českého velvyslanectví se statusem pobočky ambasády.

Reklama

Související témata:

Doporučované