Hlavní obsah

Demonstranti v Basře zapálili budovu íránského konzulátu

Protestující Iráčané zapálili íránskou ambasádu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V jihoafrické Basře vtrhl dav demonstrantů na íránský konzulát a budovu zapálil. Na místě zemřel jeden člověk a 11 se jich zranilo.

Článek

Demonstranti v jihoiráckém městě Basra dnes prolomili brány íránského konzulátu a u budovy založili požár. Protest přitom zdůvodnili údajným vlivem Íránu na irácké politické strany. Podle bezpečnostních složek v budově konzulátu nikdo nebyl, když do něj vtrhl dav, který ničil kanceláře. Později ale agentura Reuters odkazem na zdravotníky a bezpečnostní složky napsala, že zemřel jeden člověk a dalších 11 osob bylo zraněno. V důsledku nepokojů irácké bezpečnostní složky vyhlásily od 21:00 (20:00 SELČ) v celé Basře zákaz vycházení s tím, že kdokoli, kdo se bude pohybovat v ulicích, bude zatčen.

Vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání z nepokojů obvinil politiky a zdůraznil, že musí být brzy vytvořena nová vláda, která se od té předchozí bude lišit. V Iráku se konaly parlamentní volby v květnu, dosud se ale kabinet sestavit nepodařilo.

Lidé demonstrují už delší dobu nejen v Basře, ale i v dalších městech na jihu Iráku, což jsou oblasti obývané šíity, které minulá vláda vedená sunnity zanedbávala. Příčinou jejich nespokojenosti jsou zejména výpadky elektřiny během horkých letních měsíců, nedostatek pracovních příležitostí, nespokojenost s prací úřadů a také korupce. Mnozí obyvatelé města si rovněž stěžují na pronikání slané mořské vody do pitné vody z vodovodu. V nemocnici se kvůli tomu ocitly stovky lidí.

Od pondělí v Basře, která má asi dva miliony obyvatel, přišlo při protestech o život jedenáct lidí. Při demonstracích byly spáchány žhářské útoky na vládní objekty a na budovy politických stran a demonstranti rovněž zablokovali nedaleký přístav.

Premiér Hajdar Abádí se dnes setkal s bezpečnostní radou Iráku a uvedl, že smrt demonstrantů se vyšetřuje. Zároveň slíbil, že Basra dostane peníze na zlepšení veřejných služeb.

Stovky lidí dnes odpoledne v Basře přišly truchlit za demonstranta, který podle zdravotníků v noci na dnešek zemřel následkem popálenin způsobených požárem v budově provinční vlády. Jeho tělo lidé nesli ulicemi Basry k vládní budově, která byla zapálena, a křičeli: „Toto je slib, Basra už nebude potichu.” Někteří v davu stříleli do vzduchu, což bývá při takovém smutečním průvodu v Iráku časté, píše Reuters. Jiní přišli s košťaty, čímž prý dávali najevo, že chtějí z Basry „vymést” zkorumpované politiky.

Reklama

Související témata:
Basra

Doporučované