Hlavní obsah

Demonstranti vtrhli do londýnské radnice. Chtějí, aby se stát lépe postaral o oběti požáru

Demonstranti požadují lepší podporu pro lidi, které zasáhl středeční požár.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Lidé protestovali za lepší podmínky pro postižené středečním požárem. Premiérka Theresa Mayová přislíbila zřízení fondu se 150 miliony korun.

Článek

Stovky lidí v pátek protestovaly před radnicemi v západním Londýně za lepší podporu postižených úterním požárem 24patrového domu. Při něm zemřelo nejméně 30 lidí. Podle informací BBC je nezvěstných zhruba 70 osob.

Asi šest desítek demonstrantů vzalo útokem radnici ve čtvrti Kensington, ve které k požáru došlo. Policie jim ale zabránila ve vstupu do vyšších pater. Mezi protestujícími a policisty došlo k několika potyčkám.

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek slíbila vytvořit fond s pěti miliony liber (150 milionů korun) na pomoc obětem požáru bytového domu v západním Londýně. Peníze mají pokrýt naléhavé potřeby lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, včetně potravin a oblečení, uvedla agentura Reuters.

Premiérka, která dopoledne navštívila osoby, jež utrpěly zranění při požáru výškového obytného domu, se odpoledne sešla s obyvateli budovy, příbuznými obětí a s představiteli místní komunity.

Mayová čelila ostré kritice, že místo neštěstí nenavštívila, jak před ní učinil například starosta Londýna Sadiq Khan nebo královna Alžběta II.

Reklama

Doporučované