Hlavní obsah

Den D je středa. Zentiva spouští výrobu nového přípravku Paraceta

Rozhovor se Soňou Porubskou, generální ředitelkou Zentivy pro Česko a Slovensko (natočeno v pátek 3. dubna 2020).Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Středa odpoledne je termín, kdy farmaceutická společnost odstartuje výrobu první šarže Paracety. Seznam Zprávám to řekla mluvčí Zentivy Lucie Šabíková. Cílem je udržet a zvýšit zásobování během koronavirové krize.

Článek

Nový výrobek má pomoci kvůli šíření nákazy novým koronavirem zajistit dostatek prostředků s paracetamolem. „K lidem se tento nový přípravek dostane ve druhé polovině dubna. My ho plánujeme dodat do lékáren v oblastech, kde je největší výskyt covid-19,“ upřesnila Seznam Zprávám generální ředitelka Zentivy pro Česko a Slovensko Soňa Porubská.

Paraceta je 500 miligramů paracetamolu v jedné tabletě. Současně bude pokračovat výroba značky Paralen pro francouzskou společnost Sanofi, předchozího majitele Zentivy.

Češi preventivně přípravky s paracetamolem skupovali. „Rádi bychom vyzvali všechny občany, aby si zbytečně nedělali zásoby. Naše výroba jede nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Výrobu paracetamolu jsme navýšili již v březnu o více než milion balení,“ vzkazuje Čechům Zentiva prostřednictvím své mluvčí Lucie Šabíkové.

Už dřív ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že přípravek Paraceta umožní urychleně dostat do lékáren specifický léčebný program. „Podařilo se nám od dubna zajistit o 30 procent větší dodávky paracetamolu na český trh než doposud,“ napsal před několika dny na Twitter ministr.

Zentiva už Paraceta 500 prodává v Německu, na českém trhu bude novinkou. Zatím po dobu nouzového stavu.

Výrobci reagují na potřeby státu

Společnost Zentiva nepřetržitě spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví a Státním úřadem pro kontrolu léčiv a snaží se reagovat na jejich potřeby. „Nedávno jsme začali vyrábět vlastní dezinfekci – AntiCOVID Zentiva, což je malý kapesní sprej k použití na dezinfekci rukou a osobních věcí. Případně dalších předmětů, se kterými můžete přijít do styku, jako je například držadlo nákupního vozíku či madlo v městské hromadné dopravě,“ upřesnila Lucie Šabíková.

Zda všechny tyto novinky přinesou Zentivě výrazně lepší obrat, zatím nechce firma komentovat. „Pociťujeme lehce zvýšenou poptávku u distributorů, a to za poslední měsíc. Kromě již zmiňované dezinfekce a paracetamolu se jedná i o vitaminy D a E. Je ale ještě velmi brzo to hodnotit, finančně se to zatím vyčíslit nedá,“ komentuje situaci generální ředitelka Zentivy Soňa Porubská.

Doplnila ale, že obrat společnosti se podle ní za celý rok nezvýší. Je tu sice zvýšený zájem o některé léky a vitaminy, na druhou stranu se budou jiné léky zlevňovat. Například ty na kardiovaskulární onemocnění.

Farmacie v první linii

Nouzový stav si v Zentivě žádá nouzová řešení. Pracovníci ve farmacii jsou podle vedení Zentivy podobně jako zdravotníci a lékárníci takzvaně v první linii. Denně se upravují výrobní plány podle potřeby.

„Ráda bych poděkovala všem zaměstnancům v pražském výrobním závodě za to, jak jsou flexibilní a s jakým nasazením pracují, i když sami ve svém soukromém životě čelí překážkám spojeným s opatřeními proti šíření pandemie jako každý jiný občan,“ říká pro Seznam Zprávy mluvčí Zentivy a dodává: „Máme doma některé kolegyně a kolegy, u kterých je podezření na koronavirovou infekci, a musíme je nechat doma. Snažili jsme se dohodnout s Ministerstvem zdravotnictví ČR, abychom mohli naše zaměstnance testovat přednostně, bohužel jsme narazili na kapacitu pražské hygienické stanice.“

Většina zaměstnanců podle ní chodí do práce, i když by mohli zůstat doma a vzít si ošetřovné. Společnost přijala brigádníky z řad příbuzných a známých zaměstnanců, aby pokryla nepřetržitou výrobu v době koronaviru.

Stejně jako ostatní firmy přijali i v Zentivě mnoho opatření. Nošení roušek ještě před vyhlášením této povinnosti vládou. Všechny kancelářské zaměstnance, kteří mohou vykonávat práci z domova, poslali na takzvaný home office. Oddělili striktně kancelářské a výrobní prostory, aby se lidé vzájemně nenakazili. Zaměstnancům z výroby zařídili speciální, pravidelně dezinfikované Zentiva-busy, aby nemuseli využívat tolik MHD.

Poznámka: V úvodu článku a v titulku jsme vyměnili nepřesné slovo „lék“ za správné slovo „přípravek“.

Reklama

Doporučované