Hlavní obsah

Registrace k očkování přehledně: co je třeba vyplnit a co nepřehlédnout

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Větší kampaň na podporu očkování v Česku stále chybí. Pro lidi nad 80 let se však rezervace očkování otevírá už tento pátek.

Reklama

aktualizováno •

Rezervace na očkování proti covidu-19 startuje pro nejstarší občany už v pátek ráno. Jaké údaje si připravit a na jaké otázky je třeba znát odpovědi?

Článek

Proočkování nejstarší populace patří k hlavním cílům české vakcinační strategie. Po klientech v domovech seniorů by se proto už brzy mělo dostat na všechny občany starší osmdesáti let. Celkem jde o více než 400 tisíc lidí a vláda je chce proočkovat během ledna a února.

Ani nejstarší generace nad 80 let se ale nevyhne online registraci. Celá očkovací akce se totiž pro běžnou populaci odvíjí od Centrálního rezervačního systému.

A ten se otevírá už v pátek 15. ledna v osm hodin ráno – na stejné webové stránce, jako je v současnosti rozcestník pro objednávky na testování crs.uzis.cz. Zpřístupní se také přes adresu registrace.mzcr.cz.

Ten, kdo neovládá práci s počítačem, a nemůže si proto rezervaci sám zařídit, má podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) několik možností. „Systém umožňuje, že za vás registraci udělá někdo jiný. Může to být rodinný příslušník, praktický lékař, nebo asistent na lince 1221,“ uvedl ministr. Neměl by přitom být problém, pokud člověk pro první ověření použije vícekrát stejné telefonní číslo.

Za 5 minut hotovo

Na potřebě centrální registrace ministerstvo trvá – chce mít pod kontrolou, kdo a kde byl očkován. Samotné zapsání má přitom značit dobrovolný zájem o vakcínu.

Podle metodiky očkování, kterou má redakce k dispozici, by administrativa spojená s registrací a s poučením měla trvat do 5 minut.

Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení. Jde o bezpečnostní opatření podobné tomu, které se užívá třeba v internetovém bankovnictví. Následuje vyplnění jména, příjmení, trvalého bydliště, rodného čísla, čísla a názvu pojišťovny či vybrání místa, kde se chce zájemce nechat naočkovat.

Na závěr už zbývá jen vše zakončit potvrzením čestného prohlášení.

Foto: Seznam Zprávy

Od počítače po certifikát. Schéma očkování proti covidu-19 podle ministerstva.

Podepisuji, s aplikací vakcíny souhlasím

Ani brzké páteční přihlášení nicméně nemusí automaticky znamenat, že se senior hned v pondělí může dostavit k očkování.

„Určitě se nestane, že všichni lidé, kteří se zaregistrují první den, ihned dostanou termín. Množství vakcín je omezeno. Pokud v danou chvíli není volno, jste v systému veden a informaci o uvolněném místě dostanete později,“ přiblížil ve čtvrtek ministr Blatný. Upozornění na vypsaný termín přijde přes SMS – pomocí dalšího kódu následně zájemce rezervaci potvrdí.

„Termín druhé dávky se vytvoří automaticky, protože je potřeba plánovat dodávky vakcíny, ale je možné jej upravit,“ dodal Blatný.

Navzdory původním informacím bude očkování lidí nad 80 let probíhat souběžně s vakcinací zdravotníků a klientů domovů pro seniory. Termíny tak mohou být vypsány už na příští týden, informaci ve čtvrtek pro Radiožurnál potvrdil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Předbíhat se nesmí

Pokud jde o případné předbíhání v pořadníku očkování, je podle ministra nepřípustné. Ve středu způsobilo rozruch zjištění Seznam Zpráv o tom, že vedení Státního zdravotního ústavu rozdělilo tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. Ředitel ústavu Pavel Březovský rezignoval.

Pokud jde o možné falšování dat, je podle Blatného vyloučené.

„Je to propojeno s ostatními systémy, které stát používá. Takže například nebudete moci zadat smyšlené rodné číslo. Je to ohlídáno. Pokud by tam někdo zadal jiný nepravdivý údaj, tak to v danou chvíli stran autentizace ošetřit neumíme. Je to ale úplně stejné, jako když půjdete na operaci a něco špatně zadáte do dotazníku před anestezií – jediný, kdo na to doplatí, budete vy sám. Pokud by se tak lidé chovali, záhy zjistí, že jim to nic nepřinese. Kdyby lhali, očkováni nebudou,“ uvedl šéf zdravotnictví.

Foto: Seznam Zprávy

Dotazník pro zájemce o očkování proti covidu-19. Je součástí příloh aktuální verze očkovací strategie, kterou má redakce k dispozici.

Případným potížím má předcházet i dotazník, který zájemci vyplňují – ptá se například na případné poruchy imunity nebo dřívější alergické reakce po očkování.

A každý také výslovně podepisuje, že s aplikací očkovací látky souhlasí.

Po celou dobu aplikace musí být přítomen lékař, očkovaný zůstává pod jeho dohledem i půl hodiny po vakcinaci.

Posledním bodem procesu – po očkování – je zisk certifikátu. Doklad bude podle Blatného zaznamenán také do Portálu občana a později bude možné potvrzení vyzvednout například na Czech Pointu. Do budoucna se také počítá s balíkem benefitů pro očkované – týkat se mají cestování či návštěv hromadných akcí. Na dokumentu se ale ještě pracuje.

Foto: ÚZIS/MZČR

Plán očkování má několik fází. Celá akce podle vládní strategie potrvá až do roku 2022.

Kritikové: Zaspali jste

Ačkoliv má být v pátek po technické stránce registrace lidí k očkování připravena, čím dál hlasitěji se v poslední době ozývají kritické hlasy upozorňující, že to zdaleka nestačí.

Mezi kritiky se řadí například Centrum pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP. Expertům vadí, že vláda doposud nepodnikla aktivní kampaň namířenou na seniorní populaci a sama jim vakcínu nenabízí.

Doporučují například, aby seniory o možnosti očkování proti koronaviru informovali telefonicky jejich praktičtí lékaři či poskytovatelé sociálních služeb, pomoci by jim v tom měl stát, nebo třeba dobrovolníci z Červeného kříže. Písemně by seniory na očkování mohly zvát zdravotní pojišťovny, které stejný postup používají u preventivních prohlídek, případně krajský úřad podle dat z registru obyvatel.

Kvůli možnému zahlcení linky 1221 by podle BISOP informační telefonní linky měly zřizovat obce.

„Příkladem tohoto přístupu budiž aktivní přístup obce Úvaly nebo Prahy 7 a jistě mnoha dalších,“ uvedlo centrum. Bezplatnou linku pro nejstarší generaci se zájmem o vakcínu zřídil také Jihomoravský kraj, a to na čísle 800 129 921.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka pro Seznam Zprávy potvrdil, že lékaři v omezené míře mohou pacientům s registracemi pomoci, nezvládnou ale pomoct ve větším měřítku ani plošnému obvolávání.

„Počítáme s tím, ze senioři 80 plus sice nemají například internet, ale mají své rodiny a blízké, kteří jim s tím pomohou. Nejsou to osamělé ostrovy. Skoro každý v tomto věku někoho má a není v našich silách je všechny registrovat. Pokud jeden doktor registruje 20 seniorů. Tak to jde, ale přes 280 je nemožné,“ popsal Šonka.

Reklama

Doporučované