Hlavní obsah

Den okének v Hradci Králové výraznější zájem lidí nevzbudil

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Většina restaurací a bister v centru Hradce Králové, která prodává jídlo okénkem, výraznější zájem v souvislosti s dnešním Dnem okének nezaznamenala.

Článek

Případný zvýšený odbyt některé podniky na dotaz ČTK vysvětlovaly slunečným počasím, které lákalo k procházkám, jiné zase nabídkou svatomartinského menu.

Na dnešek připadl tzv. Den okének v restauracích. Lidé mohli podpořit restaurace nákupem jídla u okénka, vyzvaly je k tomu Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace hotelů a restaurací (AHR) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„Určitě je to dobrý nápad, pro tuhle dobu se to hodí, mělo by to být častěji, aby se to dostalo více do povědomí lidí. Takové terno to dnes totiž zase nebylo, čekal jsem větší zájem. Většina lidí o výzvě ani nevěděla. Přesto v porovnání s minulou sobotou byl dnes vyšší zájem asi o 15 procent, souviselo to ale spíše s tím, že nabízíme svatomartinské husy,“ řekl dnes ve 14:00 ČTK Ota Macháček z Hospody Na Hradě v historickém centru stotisícového Hradce Králové.

Ve všední dny v Hospodě Na Hradě vydávají mezi 90 až 130 jídly denně, o víkendech o polovinu méně. „Jedna třetina jde rozvozem. Jsme v centru, kde sídlí hodně firem, takže většina lidí si pro jídlo chodí,“ řekl ČTK Macháček.

Podle Miroslava Voňky z restaurace-kavárny nazvané To je Bistro sobotní akce nic neřeší. „Nemyslím si, že by to mělo na zájem lidí významnější vliv. O žádné výzvě jsem ani nevěděl,“ řekl ČTK. Nedivil by se, kdyby omezení provozu restaurací kvůli covidu trvalo do března, což by mohlo být pro některé podniky likvidační.

„Podniky, které jsou dlouhodobě otevřené a úspěšné, přežijí. Kdybych měl jen výdejní okénko, tak bych musel všechny propustit. Podařilo se nám vytvořit krizový plán, v jehož rámci jsme vytvořili úplně jiné produkty, služby, jen proto si nestěžujeme,“ řekl Voňka.

Podle zástupců Café-baru Náplavka na Smetanově nábřeží vyšší zájem dnes nesouvisel ani tak se Dnem okének, jako spíše s počasím. „Když je takhle hezky, tak o víkendu máme u výdejního okénka frekvenci zhruba stejnou. Nemyslím si, že by to bylo tou výzvou,“ řekla dnes odpoledne ČTK zaměstnankyně Café-baru Náplavka.

Na základě rozhodnutí vlády musely restaurace, bary a kluby od středy 14. října zavřít. Někteří hospodští se přitom ještě nevzpamatovali z jarního výpadku tržeb. Restaurace, bary a kluby mohou občerstvení mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Opatření by mělo zatím platit do konce nouzového stavu, tedy do 20. listopadu.

Reklama

Doporučované