Hlavní obsah

Den v byznysu: Česko mluví o rozvolňování, podnikatelé stále řeší „přežití“

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 16. listopadu.

Článek

Výzva obchodníků státu

Otevřete obchody už tento pátek, vyzývá vládu Retailová asociace. V otevřeném dopise zástupci obchodníků píší, že jinak budou muset postupně žádat o ochranu před věřiteli. V Rakousku a Německu plánují obchodům pokrýt až 75 procent ušlých tržeb. Retailová asociace sdružuje české i zahraniční společnosti z oblasti maloobchodu, které společně zaměstnávají přes deset tisíc lidí. Vznikla v reakci na koronavirovou pandemii. Má přes 100 členů.

Nákupy kartou online budou složitější

Většina lidí, kteří nechtějí mít bankovnictví v mobilu, si bude muset kvůli zaplacení kartou v e-shopu pamatovat další heslo. Někteří kartou v internetovém obchodě nezaplatí vůbec. Každá platba kartou za zboží v e-shopu bude ověřená dvěma ze tří faktorů. SMS opsaná z mobilu do platební brány už stačit nebude. Podle výpočtu Byznysu Seznam Zpráv půjde minimálně o dva miliony klientů.

Volkswagen se chce proinvestovat z krize

Volkswagen investuje půl miliardy eur, což je asi 13,2 miliardy korun, ve své továrně v Bratislavě. Do ohlášené výroby nové generace modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat, kam se výroba z Česka přesouvá. Polovinu rozpočtu dá navíc koncern příštích pět let do vývoje elektrických automobilů a softwaru. Doufá, že se proinvestuje z krize.

První velké sloučení aerolinek v pandemii

První velké sloučení aerolinek od začátku koronavirové pandemie. Jihokorejské aerolinky Korean Air převezmou za 1,8 bilionu wonů (36 miliard Kč) zadluženého domácího rivala Asiana Airlines. Jihokorejská letecká jednička se tak dostane mezi deset největších leteckých společností na světě.

Top soutěž mezi podnikateli se posouvá

Finále prestižní soutěže EY Podnikatel roku se posouvá. Navíc možná bude vzhledem k protipandemickým opatřením „hybridní“, tedy napůl online a napůl se uskuteční jako obvykle. Pro SZ Byznys to připustila hlavní tvář české části soutěže Magdalena Souček. Vedoucí partnerka Ernst & Young, která akci organizuje.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované