Hlavní obsah

Prestižní soutěž Podnikatel roku bude možná kvůli covidu „hybridní“

Předávání cen EY Podnikatel roku se o měsíc posune. A možná bude vypadat úplně jinak, připouští za pořadatele EY Magdalena Souček.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Událost roku, která celosvětově vrcholí v Monaku, se v Česku posouvá. EY Podnikatel roku navíc možná bude hybridní. V rozhovoru pro SZ Byznys to připustila Magdalena Souček, hlavní tvář české části soutěže.

Článek

Pandemie mění podnikatelům nejen plány v jejich firmách, ale také se kvůli ní dozvědí s měsíčním zpožděním, který z nich za letošní rok získá titul Podnikatel roku.

„Doufejme, že na začátku dubna bude epidemie pod kontrolou, je naděje na funkční vakcínu, a tak bude snad možno slavnostní vyhlášení v Praze na Žofíně uspořádat. Slavnostnímu galavečeru předchází regionální vyhlášení, která bychom rovněž velmi rádi uskutečnili. Posun galavečera nám umožní posunout i termín vyhlášení v regionech,“ vysvětlila pro SZ Byznys Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young pro Česko, střední a jihovýchodní Evropu.

Pandemie koronaviru postihla už letošní finále celosvětové soutěže v Monaku, proběhlo online. „Naštěstí my jsme za pět minut dvanáct stihli na Žofíně fyzicky vyhlásit ty vítěze alespoň 20. ročníku v březnu. Přihlášky na příští ročník se právě uzavřely a probíhají interview,“ upřesňuje Magdalena Souček k dalšímu ročníku prestižní soutěže.

Zda se může opakovat v Česku na jaře to, co se stalo v Monaku, ale prozatím vylučuje.

„EY Podnikatel roku je především o setkávání úspěšných podnikatelů. S čistě on-line variantou momentálně nepočítáme. Nebude-li situace na jaře příznivá, uvažovali bychom o hybridním eventu. Částečně online, částečně fyzicky, což je varianta, k níž momentálně přistupují kolegové třeba ve Finsku,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv šéfka EY pro střední a jihovýchodní Evropu.

Podnikatel roku

Soutěž pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v České republice. Každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech.

Nejlepším podnikatelem České republiky za rok 2021 se stal Tomáš Čupr, zakladatel on-line prodejce potravin Rohlík.

V soutěži EY Podnikatel roku jde o kvalitu přihlášených podnikatelských osobností, které do soutěže oslovují především na základě nominací. Počet přihlášených podnikatelů je letos vyšší než minulý rok, a to ve všech kategoriích.

„Mohu s potěšením říci, že nominací jsme obdrželi stovky. Například v soutěžní kategorii EY Společensky prospěšný podnikatel roku jsme letos obdrželi nejvyšší počet přihlášek v historii této speciální kategorie. Zde se nárůst pohybuje oproti loňskému roku o čtvrtinu,“ říká k nominacím hlavní tvář české části EY Podnikatel roku.

Magdalena Souček

V roce 1980 emigrovala do USA. O tři roky později nastoupila jako asistent auditora do mezinárodní poradenské firmy v Bostonu.

Vystudovala University of Massachusetts.

Do České republiky se vrátila ihned po sametové revoluci v roce 1990 a založila českou pobočku Arthur Andersen v Praze, která sídlila v obývacím pokoji její babičky a měla dva zaměstnance.

V roce 2002 byla pobočka začleněna do mezinárodní sítě poradenské společnosti EY (dříve Ernst & Young).

I o kategorii Cena České televize - Podnikatelský přínos kultuře a umění byl letos velký zájem, který oproti loňskému ročníku vzrostl o téměř 40 procent.

„Hlavní obory přihlášených společností jsou stále velmi rozmanité, stejně jako v minulých letech, avšak ráda bych zmínila především obor technologií a IT nebo průmyslovou výrobu a zpracovatelský průmysl. Velmi mě také těší, že v letošním ročníku zaznamenáváme nárůst účastníků v kategorii EY Začínající podnikatel roku,“ uzavírá Magdalena Souček.

Reklama

Doporučované