Hlavní obsah

Pro miliony lidí budou nákupy kartou přes internet od ledna složitější

Platby kartou přes e-shop musí být od ledna bezpečnější než dosud.

Reklama

Většina lidí, kteří nechtějí mít bankovnictví v mobilu, si bude muset kvůli zaplacení kartou v e-shopu pamatovat další heslo. Někteří z nich kartou v internetovém obchodu nezaplatí vůbec.

Článek

Tlačítkový telefon vyměňte za chytrý. Pokud ho tedy ještě nemáte. A hlavně se přestaňte bát používat ho na mobilní bankovnictví. Jinak si od Nového roku zkomplikujete nákupy přes internet zaplacené kartou. Takový vzkaz dostávají nebo teprve dostanou klienti tuzemských bank.

Úderem půlnoci na 1. ledna 2021 totiž budou muset banky definitivně zajistit, že každá platba kartou za zboží v e-shopu bude ověřená dvěma ze tří faktorů. SMS opsaná z mobilu do platební brány už stačit nebude. Na výběr je speciální kód ePIN, biometrie (otisk prstu nebo rozpoznání obličeje) a mobilní klíč. K němu má přístup jen vlastník telefonu. Na rozdíl od SMS, která je nebezpečnější. Tu jde totiž pomocí malwaru, tedy viru, který napadl telefon či počítač, přeposlat na mobil útočníka, jenž jde po cizích penězích.

Díky koronaviru se podíl lidí, kteří mají mobilní bankovnictví, a budou tedy moci od ledna platby kartou po internetu potvrzovat z něj, sice zvýšil, ale podle zdrojů SZ Byznys zbývá stále relativně velká skupina lidí, kteří banku v mobilu nemají. Ti si budou muset vyžádat a pamatovat další heslo. Dle výpočtů redakce a informací, které byly banky ochotny sdělit, půjde minimálně o dva miliony klientů.

V některých bankách zajistí silnější ověření identity platícího robotická analýza běžící na pozadí transakce, která od klienta nevyžaduje vůbec nic. Nejdál je v tomto směru Česká spořitelna, která zapojuje biometrické prvky rozeznávání konkrétního klienta, jako je třeba způsob psaní na klávesnici nebo pohybu prstu po dotykové obrazovce.

Jinde bude vedle dnes používané SMS zapotřebí zadat další kód či heslo. Přehled řešení, která jednotlivé banky pro lidi bez banky v mobilu zvolily, najdete v tabulce. Air Bank a Fio banka zatím svůj způsob ověřování nezveřejnily.

Ověřování plateb přes internet od 1. 1. 2021

Za lomítkem je uveden způsob ověření pro ty, kdo nebudou v telefonu mít aplikaci své banky.

Air Bank: mobilní aplikace / zatím nezveřejnila

Česká spořitelna: mobilní aplikace / behaviorální biometrická analýza na pozadí a SMS, případně ePIN

ČSOB: mobilní aplikace / transakční analýza na pozadí doplněná případně SMS

Equa bank: mobilní aplikace / ePIN a potvrzovací SMS

Fio banka: mobilní aplikace / zatím nezveřejnila

Komerční banka: mobilní aplikace / heslo a SMS

mBank: mobilní aplikace / behaviorální biometrie na pozadí doplněná případně SMS

Moneta Money Bank: mobilní aplikace / ePIN a potvrzovací SMS

Raiffeisenbank: mobilní aplikace / heslo a SMS

UniCredit Bank: mobilní aplikace / klienti bez banky v mobilu budou muset v e-shopu zaplatit jinak než kartou

Na trhu se v přístupu zatím „vymyká“ UniCredit Bank. Ta totiž svoje klienty bez mobilního bankovnictví neobslouží a oni od ledna v e-shopu kartou nezaplatí. „Klient, který by se rozhodl, že Smart aplikaci prostě mít v žádném případě nechce, může i nadále nakupovat na e-shopu. Jen si bude muset zvolit jiný způsob platby za transakci než platební kartou přes 3DS ověření,“ uvedl mluvčí finančního ústavu Petr Plocek. Jde přibližně o 40 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované