Hlavní obsah

Den v byznysu: Evropa poprvé jako lídr. Předčila Čínu v prodejích elektroaut

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 29. dubna.

Článek

Rozvolnění a otevření obchodů

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května. Schválila to ve čtvrtek vláda. Havlíček to napsal na Twitteru.

Firmy chtějí testovat

České firmy chtějí začít očkovat vlastní zaměstnance proti covidu-19. Pro své lidi ho hodlá zařídit 86 procent firem, které se zúčastnily dubnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.

Polovina firem, které jsou připraveny očkovat zaměstnance, chce zřídit očkovací místo přímo v areálu podniku. Očkování by nabídly i pracovníkům dalších firem či rodinným příslušníkům zaměstnanců.

Devět z deseti firem uvedlo, že by chtěly očkovací místa využívat dlouhodobě, například pro přeočkovávání.

Monetě klesl zisk

Bance Moneta klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 18 procent na zhruba 600 milionů korun. Za poklesem je podle banky absence výnosů z prodeje dluhopisů, které se letos neopakovaly.

Evropa prodala nejvíc elektroaut

Loňský rok byl velmi dobrým rokem pro elektroauta. Jejich prodeje se podle údajů Mezinárodní agentury pro energii IEA meziročně zvýšily o 41 % na tři miliony, což činí necelých 5 procent ze všech prodaných aut. Po silnicích jich tak po světě jezdilo už deset milionů.

Poprvé v historii se jedničkou v prodaných elektroautech stala Evropa, která předčila dosud kralující Čínu. V Evropě se loni registrovalo 1,4 milionu elektroaut, v Číně to bylo 1,2 milionu.

Zákazníci za elektroauta loni utratili o třetinu více – globálně 120 miliard dolarů. Vlády na jejich podporu vyčlenily 14 miliard dolarů. Což je o čtvrtinu více než o rok dřív.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované