Hlavní obsah

Den v byznysu: Firmy jsou neklidné. Rusko je pro vývoz 12. nejdůležitější zemí

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 19. dubna.

Článek

Česko-ruské obchodní vztahy

Rusko je pro český vývoz dvanáctou nejdůležitější zemí a na celkovém exportu se podílí zhruba dvěma procenty. Pokud bychom Evropskou unii počítali jako celek, Rusko by bylo čtvrté po Unii, Velké Británii a USA.

U dovozu je to podobné, Rusko je čtrnáctou nejdůležitější zemí s podílem 1,7 procenta. Kdyby se Evropská unie počítala jako celek, je Rusko páté.

Dlouhodobě Česko z Ruska spíše dováží. Obchodní bilance ale rostla a v loňském covidovém roce Česko poprvé do Ruska více vyvezlo, než dovezlo. A to o zhruba 31 miliard více.

Nejvíc se z Ruska do tuzemska dováží paliva, dále železo a ocel, výrobky z kategorie reaktory a kotle. Dále také chemikálie nebo rudy.

Český export do Ruska nejvíce tvoří komodity z kategorie reaktory, kotle a dále motorová vozidla. Část vzájemného obchodu ovlivňují sankce uvalené na Rusko kvůli invazi na ukrajinský Krym.

Dukovany mají dost paliva

Jaderná elektrárna Dukovany, která pokrývá zhruba pětinu české spotřeby elektřiny, oznámila, že má zásoby paliva na déle než tři roky. Proto problémy při provozu neočekává. Dodavatelem paliva je ruská firma TVEL.

Drábová: Tendr zůstane levný i bez Rusů

Podle předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové zůstane tendr na dostavbu Dukovan kvalitní i bez Rusů. A neznamená to, že by se dostavba Dukovan kvůli menšímu počtu uchazečů prodražila.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované