Hlavní obsah

Den v byznysu: Kolik lidí se musí sejít, aby kongres neskončil pohromou

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 31. května.

Článek

Dnešek je velkým dnem prakticky pro všechny dosud zavřené provozy – hospody, bazény, wellness centra, kasina i veletrhy. Ti všichni mohou otevřít a dohlédnout na to, aby jejich zákazníci dodržovali nastavená pravidla. Vládu k tomu prakticky donutil svým verdiktem Nejvyšší správní soud a staronový ministr zdravotnictví, vystudovaný právník Adam Vojtěch, nechtěl riskovat další potenciální náhrady škod, které by jeho úřad dalším právním karambolem způsobil.

Ale i tak v opatřeních zůstala řada nelogičností – například taneční klub může otevřít, ale nesmí se v něm tancovat. Nebo pořadatelé mohou uspořádat veletrh, ale maximálně pro 250 lidí… takový veletrh není „vele“, a tak se výdělek dosahuje opravdu těžko.

Dluhy se kupí

Česká národní banka oznámila, že k hoře svých dluhů přidaly české domácnosti během jednoho roku dalších 130 miliard. Naštěstí stojí za převážnou většinou z nich hypotéky, a ne úvěry na letní dovolenou.

Inflace zamíří výš, než je zdrávo

A ještě jednou Česká národní banka, tentokrát k inflaci. V dubnu dosáhla 3,1 procenta a vyšší zůstane minimálně několik dalších měsíců, říká viceguvernér ČNB Marek Mora. Jakmile odezní dopady pandemie, čeká Česko utahování šroubů.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované