Hlavní obsah

Den v byznysu: Na lyže zapomeňte, ale do vzduchu s Boeingem by to šlo

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 27. ledna.

Článek

Na sjezdovky zapomeňte

Stagnace epidemie nedovoluje podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka zásadní uvolňování opatření proti šíření koronaviru, a to včetně otevírání skiareálů. Ministr Havlíček dnes vládě předložil návrh přísnějších podmínek pro případný provoz.

Tvrdší režim by spočíval v menším počtu přepravovaných lidí na lanovkách a vlecích či řízení front. S kontrolami na horách by podle něj pomáhala i ČOI.

Lockdown u největšího obchodního partnera Česka

Náš klíčový obchodní partner Německo zvažuje, zda zavřít hranice před nebezpečnými sousedy – kvůli nové mutaci koronaviru. Mluví se o přerušení letecké dopravy i dopravy po zemi. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ale věří, že i tak by export běžel dál. Jako na jaře. Každý den bez exportu do Německa by totiž přišel Česko na 12 miliard korun.

Poslechněte si, jak situaci komentuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák ve Dni v byznysu.

Vítězové koronakrize

Nejrychleji rostoucí česká firma, kurýrní služba DoDo, rozvezla dvakrát víc objednávek a utržila půl miliardy. Letos chce opět zdvojnásobit na miliardový obrat a plánuje vstup na německý a bulharský trh. Za úspěchem stojí rozvoz potravin, už v jarní vlně pandemie zaznamenala padesátiprocentní nárůst objednávek z partnerských online supermarketů Košík nebo Tesco.

Covidový rok byl rekordní i pro Národní pivovar Budějovický Budvar. Vyrobil nejvíc piva za 125letou historii. 1,73 milionu hektolitrů, což je meziročně o 3 procenta víc. Celý pivní trh se přitom kvůli uzavření gastro provozů silně propadne. Budvar má totiž historicky mnohem menší podíl v gastro segmentu než ostatní a většina jeho produkce míří do maloobchodní sítě.

Díky pandemii se naopak daří americké společnosti Microsoft, čistý zisk ve fiskálním druhém čtvrtletí stoupl o třetinu na 15 a půl miliardy dolarů (v přepočtu 332 miliard korun). Hlavně díky zájmu o cloudové služby, které těží z rozmachu práce z domova a vzdělávání přes internet.

Poražený koronakrize

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví dnes povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Provoz byl před téměř dvěma lety v celém světě přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám. Především to stojí za loňskou rekordní ztrátou Boeingu 11,94 miliardy dolarů.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované