Hlavní obsah

Den v byznysu: Otevírají se nejen zahrádky u restaurací

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí, které ve světě byznysu přinesl pátek 14. května 2021.

Článek

Od pondělí se otevírají zahrádky restaurací, obrazy už se opět prodávají v živých aukcích a už brzy bychom dokonce mohli i na první koncerty.

Ve čtvrtek ministr kultury Lubomír Zaorálek oznámil, že pro léto vláda v plánu rozvolňování počítá s akcemi pod širým nebem pro tisíce diváků (červenec pět tisíc, srpen dokonce sedm). Pokud bude ustupovat epidemie stejným tempem jako dosud.

Do Dne v byznysu proto jako hlavní host přišel David Gaydečka, organizátor letních festivalů, aby poskytl první informace o tom, zda a jak se s United Islands, Kryštof kempy, Českými hrady a dalšími akcemi tohoto typu počítá. Zda už se tedy znovu rozjíždí byznys se vstupenkami na letní zábavu.

Pusťte si ve videu nahoře Den v byznysu pro další informace o letních festivalech.

Celý rozhovor s Davidem Gaydečkou si můžete pustit zde:

Rozhovor o letních festivalech s jejich organizátorem Davidem Gaydečkou.Video: Silvie Friedmannová

Co dalšího přinesl den v byznysu?

Vláda chystá program, který má zastavit letitý trend vymírání venkovských obchodů. Na přežití koloniálů připravuje speciální dotace v celkové výši 195 milionů korun. Prodejnám v obcích pod tisíc obyvatel s maximálně jedním obchodem program umožní čerpat až 100 tisíc korun na provozovnu ročně.

Už pět let před pandemií si devět z deseti lidí nechávalo zasílat balíky z e-shopů. Covid ale změnil způsoby, jak k těmto nákupům přistupujeme, ukázal průzkum agentury Ipsos. Co se změnilo, se dozvíte v následujícím článku.

Počet hybridních a elektrických aut ve světě by se měl do konce roku 2026 ztrojnásobit – a to z letošních 15 milionů na téměř 48 milionů vozů. Nejrozšířenější budou hybridní vozy, kterých se bude na světových silnicích za pět let pohybovat 30 milionů. Vyplývá to z aktuální studie poradenské firmy PwC.

Pokud děláte ve firmě videoporady, nedělejte je brzy ráno a ani dlouhé. Společnost Microsoft testovala na svých zaměstnancích, jak se chovají na online schůzkách a konferencích. Zjistila, že při poradě se lidé věnují jiným záležitostem zásadně častěji, když trvají 80 minut nebo když začínají ráno. Respondenti udrželi pozornost pouze 20 minut a vždy jen v menší skupině.

Něco mezi VIP salonkem na letišti a televizním studiem. První živá aukce Sotheby's od loňského března byla jen s hrstkou vybraných, co ale utratili za jediný večer přes 12,5 miliardy korun. A za Banksyho vůbec poprvé v historii dražení mohli platit kryptoměnou.

První živá aukce po roce.Video: Jan Marek, AP

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované