Hlavní obsah

Denně vydělají jen 5 dolarů. Pro kousek blyštivého kovu riskují život

Svět bez obalu: Nelegální zlatokopové v Afghánistánu riskují svůj život, aby si vydělali 5 dolarů denně. Tamní vláda proti ilegální těžbě zlata tvrdě zasahuje.Video: RFE/RL

 

Reklama

V afghánských horách v provincii Badachšán se nachází naleziště zlata. Získání tohoto vzácného kovu je zde ale velmi obtížné. Nelegální zlatokopové se o to snaží třeba i v provizorně vykopaných dolech 25 metrů pod zemí.

Článek

„Obvykle sem přicházíme ve skupině asi 10 až 15 lidí,“ říká jeden ze zlatokopů reportérovi. „Hledáním zlata si vyděláváme na své živobytí. Odjel jsem do Íránu, do Turecka i na jiná místa, abych si našel práci, ale byl jsem deportován. Dělám to, protože si tady nemůžu najít žádnou jinou práci. Vydělávám si tím asi 4 až 5 dolarů denně. Někdy dostaneme ale i mnohem méně. Někdy přijdeme domů i s prázdnýma rukama. Takový je náš život.“

Nelegální těžba zlata je i velmi nebezpečná. Vykopané úzké tunely, které nejsou skoro vůbec zabezpečené, se mohou lehce zřítit a horníky zasypat.

Po dvou týdnech kopání nelegální zlatokopové přece jen něco nalezli.

„Tato žíla vede ke zlatu. Tato červená čára,“ ukazuje horník. „Sledujeme ji a hloubíme tunel hluboko do hory. Co jiného máme dělat? V této zemi nejsou žádná pracovní místa. Možná leda v armádě, ale tam vás mohou zabít.“

Safar Mohammad používá starý ruční způsob zpracování zlata. Vytěžená hornina ze šachty se vloží do starých pytlů, které se naloží na osly a ti je snesou dolů do údolí, kde se hornina rozdrtí, je oplachována vodou a do zvířecích kůží se pak kousky zlata zachytí.

„Ukázal jsem vám, jak to děláme. Vydolujeme šachtu, vykopeme horninu, rozbijeme ji, omyjeme vodou a tohle je to, co získáme,“ říká Safar.

Místní lidé pak zlato tajně prodávají překupníkům zlata. „Jsou to obchodníci, kteří pocházejí z provincie Takhar. Vezmou to od nás a pak to prodávají dál.“

Geologická zpráva vypracovaná americkými společnostmi odhaduje, že se v Afghánistánu nachází nerostné bohatství v hodnotě okolo jednoho bilionu amerických dolarů. Tamní vláda tvrdí, že militantní skupiny včetně Tálibánu provozují v zemi řadu nelegálních dolů, a získávají tak nemalé prostředky.

„Byla vytvořena komise složená ze zástupců civilních a vojenských institucí, která se touto otázkou zabývá. Podařilo se nám zabránit nelegální těžbě poblíž dálnic a řek. Vláda je odhodlána zastavit veškerou nelegální těžbu na území, které má pod kontrolou. Nebudeme tolerovat žádnou nelegální těžební činnost,“ říká mluvčí lokální vlády Mohammad Nazari.

Safar se i tak bude nadále snažit najít v badachšánských horách zlato. Říká, že výdělek z těžby mu za to riziko dopadení stojí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované