Hlavní obsah

Ukrajina čelí další vlně. Svědectví z nemocnice, kde nejsou lůžka ani kyslík

Svět bez obalu: Na východě Evropy bují velký problém. V ukrajinských nemocnicích chybí jak lůžka, tak kyslík pro nemocné s koronavirem.Video: RFE/RL

 

Reklama

Většina ukrajinských nemocnic je zahlcena pacienty s nemocí covid-19. Počet hospitalizací za poslední měsíc dramaticky vzrostl a mnoho zdravotnických zařízení trpí akutním nedostatkem kyslíku pro pacienty v kritickém stavu.

Článek

V západoukrajinském městě Chmelnyckyj musí teď například čekat sanitky s pacienty ve frontě. „To je čtrnáctý příjem od devíti ráno,“ říká jeden ze zdravotníků.

Nemocnice přijme okolo 60 pacientů denně. Na přeplněné jednotce intenzivní péče jsou pacienti propouštěni už při první známce zlepšení. „Není dost lůžek, zejména na JIP, takže musíme pacienty přemisťovat,“ popisuje kritickou situaci jeden z tamních lékařů.

Zdejší jednotka intenzivní péče měla dříve 6 lůžek, nyní se tu ale tísní 14 pacientů. Některá lůžka musela být umístěna i na operační místnost. Největší problém má ale nemocnice s nedostatkem kyslíku. Ze zásobníku, který je umístěn před nemocnicí, je dodáván kyslík přímo všem pacientům. Když v něm ale dojde, jsou využívány jen staré kyslíkové lahve, kterých je ale všude nedostatek.

„Představte si, že máte 14 pacientů, z nichž 10 může dýchat samostatně, ale najednou všichni dostanou hypoxii. Ti, kteří dokážou mluvit, volají o pomoc, protože nemohou dýchat. Ti, kteří mají telefon, tak volají svým rodinám, aby se s nimi rozloučili,“ popisuje krizovou situaci doktor.

„Běháme kolem s koncentrátory a snažíme se je použít tam, kde je jich nejvíc potřeba,“ doplňuje ho lékařka.

„U některých pacientů předpokládáme, že se brzy zotaví a během jednoho nebo dvou dnů budou přesunuti na jinou jednotku a třeba o týden později propuštěni, ale oni nakonec skončí na umělé ventilaci a zemřou. Něco takového se stalo třeba před týdnem nebo před pěti dny. Zemřeli dokonce i mladí pacienti do 35 let,“ říká lékař z JIP.

Nedostatek kyslíku se v nemocnici stává stále větším problémem. Místní vedoucí lékařka tvrdí, že se s tím potýkají všechny ukrajinské nemocnice.

„Dva týdny jsem už nespala. Situace s kyslíkem je nadále kritická. Nevíme, jestli dostaneme další dodávku včas nebo jestli to zvládneme s tím, co máme. Zdravotnická zařízení si je musí někdy navzájem půjčovat,“ říká vedoucí lékařka Oksana Poddubnajovová.

Všechny ukrajinské nemocnice řeší podobné problémy. Jedinou nadějí lékařů je, že se začne rychle snižovat počet nově nakažených.

„Běžíte na oddělení a ani nevíte, o koho se starat dřív. Je to strašné,“ svěřuje se reportérům jedna z lékařek.

„Každý panikaří, protože každý chce přežít. Díkybohu, že sem dnes přivezli velký zásobník s kyslíkem. Máme z toho všichni radost. Snad už to nejhorší máme za sebou,“ doufá pacientka na kyslíkovém přístroji.

Na Ukrajině se koronavirem nakazilo přes dva miliony lidí a na covid-19 jich tu zemřelo už více než 44 000.

Více naleznete v úvodním videu, v němž se se svými zkušenostmi s nemocí covid-19 reportérům svěřili kromě zdravotníků i někteří pacienti. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované