Hlavní obsah

Video: Ukrajinské nemocnice nezvládají enormní nárůst počtu nakažených

Svět bez obalu: Ukrajinské nemocnice nezvládají enormní nárůst počtu nakažených covidem-19.Video: RFE/RL

 

Reklama

Na Ukrajině, kde žije zhruba 44 milionů obyvatel, zemřelo s covidem-19 přes 39 tisíc lidí a za poslední týden se v průměru nakazilo 15 tisíc osob denně. Podívejte se, jak to vypadá v nemocnici v obci Lavriv.

Článek

V malé nemocnici v Lavrivu ve lvovském regionu jsou už dávno za hranou kolapsu. Personál nemá k dispozici žádná náhradní lůžka, pacienti leží na chodbách.

„Koronavirová situace v tomto regionu je kritická,“ říká lékařka Natalija Savenkovová. „Je tu mnoho nemocných lidí. Jejich počet je všude obrovský, jen na našem oddělení máme 32 pacientů. Polovina z nich potřebuje kyslík. Pět pacientů je ve velmi vážném stavu. Starají se o ně na jednotce intenzivní péče. Nedávno jsme dostali 22 lahví s kyslíkem a předtím 24. Tyto zásoby teď využíváme. Zdravotnický personál se snaží pracovat co nejprofesionálněji. Není možné si tu třeba svléknout ochranný oděv, všichni nosí masky. Není to snadné, protože se zdravotníci velmi potí, ale starají se o každého pacienta, který je v kritickém stavu, s maximálním úsilím. Všichni mají obavy o své pacienty. S každým z nich pracuje také psycholog, aby je v případě potřeby uklidnil. Děláme maximum, abychom tuto krizovou situaci zvládli.“

Jakmile jsou někteří pacienti propuštěni, přicházejí na jejich místa noví nemocní. Nemocnice slíbila, že se pokusí rozšířit své kapacity alespoň o dalších 50 lůžek.

„Předtím jsem nemocný nebyl. Řekli, že se jedná o nějaké preventivní opatření. V nemocnici mě přijali. Dostal jsem i vakcínu. Zdravotníci v sanitce mi řekli, že bude všechno v pořádku. Pak jsem přijel domů a nevím přesně, co se stalo. Nepamatuji si to. V pátek mě sanitka odvezla zase zpátky do nemocnice,“ líčí v reportáži Rádia Svobodná Evropa jeden z pacientů.

„Ráda bych vyjádřila svou upřímnou vděčnost všem zdravotnickým pracovníkům, kteří pomáhají lidem v tak těžké době. Kéž jim a jejich rodinám dá Bůh dobré zdraví, aby nás mohli i nadále zachraňovat, protože je to velmi náročná doba a oni dělají nesmírně důležitou práci,“ chválí zdravotníky pacientka nemocnice.

Na Ukrajině zemřelo od začátku pandemie na covid-19 více než 39 tisíc lidí. Nejvíce úmrtí bylo zaznamenáno v Kyjevě a dále právě ve Lvovské oblasti.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované