Hlavní obsah
Online

Babiš: Vláda nemá podporu pro prodloužení nouzového stavu

Foto: Profimedia.cz

Vláda Andreje Babiše zatím nemá podporu pro prodloužení nouzového stavu.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

- V Česku stoupl celkový počet lidí s potvrzeným onemocněním covid-19 na 7387. Dosud se z nemoci vyléčilo 2545 osob, 220 jich zemřelo, aktuálně je potvrzených nemocných 4622.

- Pokračuje dobrovolné testování zájemců pro studii kolektivní imunity. Od čtvrtka se testuje v Praze, Brně, Litoměřicích, Olomouci, Litovli a Uničově. V Praze už byly naplněny všechny potřebné věkové kategorie s výjimkou chronicky nemocných pacientů.

- Už v pondělí mohou otevřít samostatné prodejny až do velikosti 2500 metrů čtverečních. Restaurace plně otevřou už 25. května. Nový přehled otevírání obchodů najdete zde.

Dění kolem koronavirové epidemie jsme sledovali také v sobotu:

  • Studie kolektivní imunity: Otestováno je už přes 15 tisíc lidí

    Pro potřeby studie kolektivní imunity proti covid-19 bylo k dnešnímu dni v Česku vyšetřeno 15 508 lidí z plánovaných 27 000. Pátým dnem se testovalo v Praze a v Brně, čtvrtým dnem organizátoři odebírali vzorky v Litoměřicích, třetím dnem se testovalo v Olomouci, Litovli a v Uničově.

  • V Praze přibývají nakažení už jen v jednotkách. Za neděli je jich osm

    V Praze přibylo za posledních 24 hodin osm nových případů nemoci covid-19 na celkem 1685 případů. Na webu to v neděli večer oznámili hygienici. Vyléčených lidí s koronavirem evidují 556, zemřelo 71 nakažených. Za poslední dny se drží denní nárůst v hlavním městě pod deseti - v sobotu přibylo devět a v pátek sedm nakažených, což bylo dosud nejmíň od 12. března, kdy byla nemoc prokázaná rovněž u sedmi lidí.

  • Chytrá karanténa hledání nemocných neurychlí, bojí se hygienici

    Systém chytré karantény je účinný, pokud přibývají stovky nakažených. Při nízkých počtech případů dohledání nemocných a jejich kontaktů neurychluje. V otevřeném dopise vládě a poslancům to uvedlo šest desítek epidemiologů a hygieniků z krajských hygienických stanic a některých zdravotnických institucí. Ohradili se proti tomu, že by chtěli být „zadržovatelem pokroku“. Systém chytré karantény se v Česku spustí 1. května. Podle záměru by měl urychlit vyhledávání nakažených a umožnit rychlejší návrat izolace.

    Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) hygienikům chytrá karanténa „trošku vadí“. Nejspíš to vnímají tak, jako by jejich dosavadní metody nebyly chytré. Babiš tak zareagoval na dopis. „Máme velice chytré hygieniky, děkuji všem. Chytrá karanténa je IT systém, tak se to jen nazvalo,“ řekl v České televizi premiér.

  • V Praze už otestovali všechny věkové kategorie. V Brně chybí hlavně děti

    V Kateřinské zahradě v Praze pro studii kolektivní imunity už v sobotu otestovali potřebný vzorek dospělých, v neděli tam proto odebírali kapku krve pro rychlotesty jen dětem a mladistvým do 17 let. Potřebnou kapacitu, tedy 267 testovaných, vyčerpali odpoledne. Nově tam testují také chronicky nemocné pacienty, které zve Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), a osoby, které k testování vybízí Český statistický úřad (ČSÚ). Testovat je budou do úterý.

    Odběrové stany dále fungují v Brně, Olomouci, Litoměřicích, Litovli a Uničově. Kvóta seniorů byla v Brně naplněna už v pátek. Odborníci v jihomoravské metropoli ale potřebují vyšetřit ještě 508 dětí.

  • V Plzeňském kraji se dosud nakazilo 577 lidí, přibyli čtyři

    V Plzeňském kraji přibyly od soboty čtyři nově zjištěné případy nákazy koronavirem. Od začátku pandemie tak testy potvrdily v kraji 577 nákaz. Uzdravilo se už 170 lidí, u nichž byla infekce potvrzena. Zemřelo osm pacientů s nemocí covid-19. Informace dnes na svém webu aktualizovala Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje.

    Hygienici dosud nařídili karanténu 1 123 lidem, ukončenou karanténu má 657 lidí. Na koronavirus bylo už v kraji testováno 8 339 vzorků.

  • Vodáci budou moci na řeky bez roušek

    Vodáci mohou na řeky i v době koronavirové epidemie, musí však dodržet některá omezení. Na raftech mohou spolu být pouze členové rodiny, u dalších plavidel by pak měl být zachován odstup dvou metrů. Společně však může jet skupina lodí s celkem až deseti lidmi. Při sjíždění řeky by vodáci neměli nosit roušky, protože by je mohly ohrozit při převržení. V tiskové zprávě to dnes uvedla Asociace vodní turistiky a sportu.

  • Babiš: Příspěvky firmám by se mohly prodloužit i na květen

    Kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky státu firmám na náhrady mezd, který je zatím do konce dubna, by se mohl prodloužit nejméně o měsíc. Navázat by na něj mohl případně dobrovolný odklad sociálních odvodů pro firmy. V České televizi to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). O odložení odvodů by vláda mohla jednat v pondělí.

    Příspěvky na náhrady mezd z programu Antivirus stát poskytuje firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Vyplácí je zatím za období od vyhlášení nouzového stavu 12. března do konce tohoto měsíce. Všechny provozy by se měly otevřít a omezení by měla přestat platit do 25. května.

  • Vyléčených z covid-19 už je 2545

    Celkový počet osob s dosud prokázaným onemocněním covid‐19 je 7387, z toho aktuálně nemocných 4622. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 220 úmrtí spojených s covid-19.

  • Nemocnice Klatovy a Domažlice testují samoplátce na koronavirus

    Desítky lidí podstoupily o víkendu v nemocnicích v Domažlicích a Klatovech testování na koronavirus jako samoplátci. Zájem o testy je velký, zejména zřejmě mezi pendlery, kteří za prací dojíždějí do sousedního Německa. Krajem zřizované nemocnice pro samoplátce možnost testování metodou PCR připravily jako první v Plzeňském kraji a jedny z prvních v ČR od soboty. V sobotu si nechalo test udělat 40 lidí, dnes 50, dalších 150 se objednalo na další dny. Největší nápor objednávek očekávají nemocnice od pondělí, posílí telefonní linky, řekl dnes ČTK předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

  • Babiš: Vláda nemá pro prodloužení nouzového stavu podporu

    Vláda zatím nemá ve Sněmovně vyjednanou podporu pro další prodloužení nouzového stavu, který má končit 30. dubna. V České televizi to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet žádá o prodloužení do 25. května. Poslanci by o tom měli rozhodovat v úterý. Neschválení by podle předsedy vlády znamenalo konec omezujících opatření.

  • V královéhradecké nemocnici je sedm pacientů s covid-19

    Dva byli odpoledne ve vážném stavu, jeden z nich napojený na plicní ventilaci. ČTK to řekl náměstek ředitele královéhradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Před týdnem 19. dubna FN Hradec Králové pečovala o devět pacientů s covid-19, dva z nich byli napojeni na plicní ventilaci. Na odběrovém místě fakultní nemocnice dnes zdravotníci odebrali vzorky na covid-19 od 54 lidí, o tři více než v sobotu. V pátek zdravotníci odebrali ve FN vzorky od 64 lidí, ve čtvrtek to bylo od 57 lidí, ve středu od 68, v úterý od 89 lidí a v pondělí od 96. Z nemocnice vyjíždí také odběrová sanitka za pacienty domů, dnes to bylo čtyřikrát. Testování je pouze pro pacienty odeslané k vyšetření lékařem či hygieniky.

  • Kapacita testovaných dětí se v Praze naplnila před 15. hodinou

    V Praze se dnes před 15:00 naplnila potřebná kapacita dětí testovaných v rámci studie kolektivní imunity, která má zjistit výskyt nemoci covid-19 v populaci. Zájemci byli otestováni v Kateřinské zahradě. V Praze tak už byly naplněny všechny potřebné věkové kategorie s výjimkou chronicky nemocných pacientů, které zve Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), a lidí, které k testování vybízí Český statistický úřad (ČSÚ). ČTK to řekla mluvčí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petra Klusáková. Za tři dny bylo v Česku vyšetřeno přes 12 000 z plánovaných 27 000 lidí, uvedla tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví Renata Povolná. Testuje se i v dalších městech v republice.

  • Do pražské veřejné dopravy se vrátí revizoři

    Revizoři začnou znovu kontrolovat jízdenky v pražské MHD v pondělí, uvedl server Zdopravy.cz.

  • Po týdenní přestávce liberecké Denso znovu rozjede výrobu

    Liberecká společnost Denso Manufacturing Czech začne v pondělí po týdenní přestávce znovu vyrábět. Firma specializovaná na výrobu klimatizačních jednotek pro auta, chladičů a ventilátorů, patří v Libereckém kraji k největším zaměstnavatelům. S omezováním výroby začala už na konci března, od 20. dubna stroje zcela zastavila. Od pondělí by se podle požadavků zákazníků měly výrobní linky znovu rozjet, zatím v rozsahu 20 až 25 procent běžného objemu výroby, uvedla firma na svých stránkách www.denso.cz.

  • Česko se má zaměřit na návrat k běžnému životu, říká statistik Dušek

    Česká republika epidemii nového koronaviru zvládla a nyní je třeba se zaměřit na kontrolovaný návrat k normálního životu, řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se bude podle ředitele Zdeňka Kabátka snažit o to, aby se zdravotnictví dostalo do běžného režimu koncem června. Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík ale očekává, že to bude až po prázdninách.

  • Mezi lekcemi ve fitness se musí prostor vyvětrat a dezinfikovat

    Časový harmonogram lekcí ve fitness centrech, která mohou od pondělí po nucené pauze obnovit provoz, musí být upraven tak, aby se prostor vždy uklidil, vyvětral a dezinfikoval. V sálech na skupinová cvičení musí být mezi lidmi alespoň dvoumetrové rozestupy, jedné lekce se smí účastnit maximálně osm lidí a jeden trenér. Klienti mají zákaz používat šatny a sprchy, vyplývá z požadavků Ministerstva zdravotnictví zveřejněných na webu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy