Hlavní obsah
Online

V Praze už dospělé testovat nebudou. Mezi testovanými chybí hlavně děti

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku stoupl celkový počet lidí s potvrzeným onemocněním covid-19 na 7333. Dosud se z nemoci vyléčilo 2453 osob, 218 jich zemřelo, aktuálně je potvrzených nemocných 4662.

- Od pátku neplatí omezení volného pohybu, tedy ono obligátní „do práce a domů“. Lidé se mohou venku pohybovat ve skupinách až do 10 osob. Kompletní změny pro vás shrnujeme zde.

- Už v pondělí mohou otevřít samostatné prodejny až do velikosti 2500 metrů čtverečních. Restaurace plně otevřou už 25. května. Nový přehled otevírání obchodů najdete zde.

- Pokračuje také dobrovolné testování zájemců pro studii kolektivní imunity. Od čtvrtka se testuje v Praze, Brně, Litoměřicích, Olomouci, Litovli a Uničově. V Praze byl v sobotu naplněn cílový počet osob ve všech třech věkových skupinách dospělých. V Brně pak skončilo testování seniorů.

Dění kolem koronavirové epidemie jsme sledovali také v pátek

  • Za tři dny bylo otestováno přes 12 tisíc lidí. Zbývá jednou tolik

    Testování kolektivní komunity v pečlivě vybraných lokalitách a skupinách obyvatel pokračuje. Díky obrovskému zájmu v sobotu v Praze mohlo skončit testování dospělých a v Brně testování seniorů. V Litoměřicích jsou k vyšetření zváni hlavně muži. Olomoucko pokračuje plynulým tempem, uvádí Ministerstvo zdravotnictví.

    Celkem bylo ve všech lokalitách za první tři dny vyšetřeno už 12 113 osob z plánovaných 27 tisíc. První výsledky studie kolektivní imunity budou k dispozici na začátku května a přispějí k ověření aktuální epidemické situace v ČR.

  • Počty nových nakažených se drží nízko i v Praze

    V Praze přibylo za posledních 24 hodin devět nových případů nemoci covid-19, celkem jich hygienická stanice hlavního města potvrdila 1677. Ministerstvo zdravotnictví, které používá odlišnou metodiku, eviduje k dnešnímu večeru 1686 nakažených lidí s trvalým bydlištěm v Praze. Hygienici uvádějí, že z nemoci se od pátečního večera vyléčili další tři lidi, celkem 536.

    Za stejnou dobu zemřel další nakažený člověk, od začátku epidemie tak počet zemřelých pacientů s covid-19 stoupl na 71. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu hygienické stanice. Ministerstvo uvádí obětí v Praze ještě o deset víc. V pátek večer pražští hygienici oznámili, že za posledních 24 hodin přibylo v metropoli sedm potvrzených případů nákazy. Je to dosud nejnižší denní přírůstek od 12. března, kdy byla nemoc prokázaná rovněž u sedmi lidí.

  • Od pondělí si v obchodech vyzkoušíte boty jen s ponožkou. Oblečení vůbec

    Lidé si v kamenných prodejnách, které se v pondělí otevřou, budou moci zkoušet boty. Nutností budou ponožky na nohou a povinnost před zkoušením si dezinfikovat ruce. Na dotaz ČTK to v sobotu sdělil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

    „Boty se zkoušet mohou, ne však na holou nohu, což platilo většinou i do teď. A lidé si musí předtím dezinfikovat ruce,“ napsal ministr Havlíček. Reagoval tak na páteční informace z Ministerstva zdravotnictví, které uvedlo, že se nepovoluje zkoušení oblečení a nebudou otevřeny kabinky. Zákazníci i prodejci tak neměli zcela jasno, zda se to vztahuje i na obuv.

  • V Česku se za den vyléčilo 82 lidí. Úmrtí přibyla čtyři

    Lidí vyléčených z nemoci covid-19 způsobené koronavirem přibylo v Česku od pátečního večera 82 na 2453. Počet úmrtí nakažených koronavirem podobně jako v předchozích dnech vzrostl mnohem mírněji, za posledních 24 hodin o čtyři na 218. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30. Počet potvrzených případů covid-19 stoupl za dnešek zatím o 60 na 7333. Nemocných je tak v Česku aktuálně 4662, z toho v nemocnicích bylo podle údajů z dnešního rána 385 lidí s koronavirem. Počet hospitalizovaných od úterý klesal.

  • Praha: Dospělé máme otestované. Přiveďte už jen děti

    V Praze byla dnes odpoledne naplněna kapacita odběrů pro studii kolektivní imunity vůči covid-19 i u dospělých ve věku 18 až 39 let. Už dopoledne byla kapacita naplněna u dospělých osob v kategorii 40 až 59 let a v kategorii 60 až 89 let. Testovat se tak budou v dalších dnech pouze děti a mladiství v Kateřinské zahradě.

    „Nyní nově nepotřebujeme testované ve věku 18 až 39 let. Už i tato kohorta je naplněná, nyní potřebujeme otestovat děti a mladistvé do 17 let věku včetně, které tímto prosíme, aby se s rodiči dostavili,“ řekla mluvčí lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Petra Klusáková.

  • Sociální služby by mohly dotace dostat do půlky července. Celkem 9,37 miliardy korun

    Poskytovatelé sociálních služeb by mohli do poloviny července dostat od státu peníze na výdaje, které měli kvůli ochraně před koronavirem. Z mimořádných dotací by se měly zaplatit i odměny pro pracovníky. Počítá s tím návrh Ministerstva práce, který má ČTK k dispozici.

    Podle něj by zaměstnanci v sociálních službách podle druhu práce a rizika nákazy měli dostat příplatek od 15 000 do 45 000 korun hrubého za měsíc. Celkové dotace by činily do konce dubna nejvýš 9,37 miliardy korun, spočítal resort práce. Vláda o dotacích začala jednat v pátek. Pokračovat bude v pondělí. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) doufá, že kabinet podporu pro sociální služby schválí.

  • Dalších 11 lidí se vyléčilo na Královéhradecku

    V Královéhradeckém kraji přibylo za 24 hodin 11 vyléčených lidí z covid-19 na celkových 121. Počet potvrzených případů onemocněním covid-19 se zvýšil o jeden na 176, vyplynulo z odpoledního sdělení krajských hygieniků.

    Nejvíce potvrzených případů onemocněním covid-19 je stále v okrese Náchod, a to 63, o jeden více než v pátek. V okrese Hradec Králové zůstává 58 potvrzených případů nákaz, v okrese Jičín 20, v okrese Trutnov 18 a v okrese Rychnov nad Kněžnou 17.

  • Ve FN Hradec Králové je 7 pacientů s koronavirem, dva ve vážném stavu

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo dnes odpoledne v léčení sedm pacientů s covid-19. Dva byli ve vážném stavu, jeden z nich je napojený na plicní ventilaci. Od začátku epidemie se ve FN Hradec Králové vyléčilo z covid-19 celkem 11 pacientů, devět z nich bylo z nemocnice propuštěno domů. Dva z pacientů, kteří se již z covid-19 zotavili, v nemocnici zůstali kvůli jinému onemocnění. Ve fakultní nemocnici zatím zemřelo šest pacientů v souvislosti s covid-19, všichni byli starší a měli jiná závažná onemocnění. Naposledy to byl 13. dubna třiaosmdesátiletý muž, který trpěl dalšími vážnými chorobami.

  • Střední školy by mohly mít na konci roku problém, upozorňuje spolek

    Na možné potíže kolem konce školního roku na středních školách upozorňuje spolek Pedagogická komora. Poukazuje na to, že v červnu by měly školy zvládnout maturity, závěrečné i přijímací zkoušky. Chybět jim může čas i učitelé. Žádá, aby Ministerstvo školství provedlo rychle průzkum možností škol a podle toho se stanovil postup. Školy se kvůli šíření nákazy novým koronavirem uzavřely 11. března. Vláda oznámila, že s úplným provozem do konce školního roku nepočítá. Školy v červnu čekají písemné, praktické a ústní maturity a závěrečné zkoušky i přijímací zkoušky, pedagogické rady a třídní schůzky. Spolek uvedl, že „60 až 70 procent pedagogických pracovníků je vzhledem ke koronaviru rizikových“ a některým lékař návrat nedoporučil.

  • V Karlovarském kraji se nákaza rozšířila i do sociálních zařízení

    Nakazili se klientka a zaměstnanec ve dvou různých zařízeních, řekla dnes ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Ve kterých zařízeních se onemocnění covid-19 objevilo, respektive bližší informace, jak se dotyční nakazili, zatím hygienici neuvedli. „Provádíme epidemiologické šetření, zjišťujeme kontakty nemocného a ty případně indikujeme k odběrům,“ dodala Zajíčková. Hygienici byli v Domově pro seniory Spáleniště v Chebu, kde odebrali deset vzorků, a v Domově pro seniory Skalka, také v Chebu, kde odebrali čtyři vzorky. Na definitivní výsledky se teprve čeká, měly by být zřejmě v pondělí.

  • Brněnská svatoanenská nemocnice dostala od dárců 17 milionů i občerstvení

    Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dostala v době koronaviru od dárců finanční pomoc 17 milionů korun. Peníze poslouží k vybavení oddělení zařízeními a přístroji, pro pacienty s covid-19 nemocnice kupovala například plicní ventilátory, jeden stojí zhruba 350 tisíc korun. Dárci přinesli také hmotné dary zhruba za milion, šlo například o občerstvení, kosmetiku, ručně šité roušky, ale také neobvyklé dary jako ponožky nebo pračku se sušičkou.

  • Klasická výuka se do konce semestru na olomouckou univerzitu nevrátí

    Ani po uvolnění vládních opatření, které umožní vstup všech studentů do akademických prostor, se podle vedení Univerzity Palackého v Olomouci běžná výuka do učeben od pondělka nevrátí. Studenti nadále mohou docházet na univerzitu pouze po domluvě s pedagogem a na základě jeho pokynu, pokračovat tak bude především on-line výuka. Přicestovat však mohou ke zkouškám zahraniční studenti. Studenti by měli docházet na univerzitu především kvůli individuálním konzultacím, praxi a práci v laboratořích či účasti na zkouškách, státnicích a obhajobách. Mohou si také vypůjčit knihu z univerzitní knihovny ve Zbrojnici. Režim je však nastaven po předchozí rezervaci a přes výdejní okénko.

  • Na náplavce se znovu otevřel trh, u některých stánků byly fronty

    Na pražské náplavce se dnes znovu otevřel farmářský trh, a to s přísnějšími pravidly a menším počtem prodejců. Na místě bylo několik stovek lidí. Zájemci nakupovali zeleninu, sazenice, květiny či potraviny. U některých stánků se tvořily fronty. Nutné bylo mít roušku, dodržovat rozestupy, používat dezinfekci a raději platit kartou. Pravidla lidé většinou dodržovali. Jen u některých stánků nebylo možné zachovat odstup, tvořily se fronty. Občerstvení chybělo. Tržiště musela kvůli šíření koronavirové nákazy v polovině března přerušit provoz. Nařídila to vláda. Otevření povolila pak od tohoto pondělka, tedy od 20. dubna.

    Foto: facebook.com/Farmářské tržiště Náplavka

    Znovuotevřené trhy na pražské náplavce v sobotu navštívily stovky lidí.

  • Přiveďte na testování děti, prosí zdravotníci v Praze a Brně

    Třetí den od začátku plošného testování kolektivní imunity na covid-19 mají odběrová místa v Praze i Brně naplněné kapacity u seniorů. Naopak chybějí hlavně děti a mládež od osmi do 17 let, kteří musí k testům přijít se svým zákonným zástupcem. V Praze bylo vyšetřeno zatím přes 250 dětí a mladistvých, v plánu je otestovat jich tisícovku. O seniory naopak usilují zdravotníci na Olomoucku, kde mají o testy zájem především lidé ze střední generace.

  • Vysočina hlásí sedm nových případů

    Hygienici potvrdili na Vysočině za posledních 24 hodin k dnešnímu dopoledni sedm nových případů nemoci covid-19. Od začátku koronavirové epidemie se na Vysočině nakazilo 173 lidí, nejvíc na Havlíčkobrodsku. Vyléčených je v kraji 58 lidí, tři lidé s nemocí covid-19 zemřeli. Šest nově nakažených je z Havlíčkobrodska, kde už je 90 potvrzených případů. Vysočina je i přesto druhým nejméně zasaženým regionem. Nejméně nakažených hlásí Jihočeský kraj. Na třetím místě je Královéhradecký kraj.

  • Moravskoslezský kraj chce otestovat 5 tisíc dobrovolníků

    Od čtvrtka 30. dubna se zájemci budou moci do testování přihlásit jako dobrovolníci, testování začne o den později. „Dokončujeme aplikaci, začátkem příštího týdne ji odzkoušíme a vyladíme. Musí být stoprocentní, žádné chyby, žádné fronty,“ uvedli na facebooku zástupci kraje. Otestovat pomocí rychlostestů chtějí až 5 tisíc lidí. Podrobnosti kraj zveřejní v pondělí.

  • V Mariánských Lázních se nákaza šíří i v nemocnici

    V pátek přibylo v Karlovarském kraji 12 nakažených, z toho osm nových případů je v Mariánských Lázních. Mariánskolázeňská nemocnice na svém Facebooku uvedla, že se nakazili zaměstnanci i pacienti. Nemocnice uvedla, že u nakažených lidí byla zahájena okamžitá karanténa a sledování blízkých kontaktů. Přesný počet nakažených pacientů a zdravotníků vedení nemocnice nebude po domluvě s hygieniky zatím uvádět. V Mariánských Lázních se onemocnění nejvíce rozšířilo na plese na začátku března. Účastnil se ho jeden z pozitivně testovaných, který nakazil další účastníky plesu.

  • V Hradeckém kraji se opět platí jízdné v autobusech

    V Královéhradeckém kraji se ode dneška v linkových autobusech opět platí jízdné a nastupuje se do nich předními dveřmi. Skončilo tak mimořádné opatření kvůli epidemii covid-19, které kraj zavedl 17. března. Opatření mělo omezit kontakt mezi řidiči a cestujícími a snížit riziko přenosu koronaviru na řidiče. Původně chtěl kraj nařízení zrušit k 14. dubnu, ale prodloužení mimořádného opatření si vyžádaly odbory. S postupným návratem k běžnému provozu vlaků a autobusů počítá region od května.

  • V Česku se vyrobilo skoro 200 tisíc ochranných štítů

    Společnost Prusa Research českého podnikatele a investora Josefa Průši vyrobila a dodala po celé ČR během koronavirové krize přes 100 tisíc ochranných štítů. Všechny rozdala zdarma. Další desítky tisíc štítů vyrobili dobrovolníci, v Česku podle Průši během krize zatím vzniklo do 200 tisíc ochranných štítů. Firma přesto stále registruje dalších zhruba 50 tisíc poptávek, zejména od škol, které se chystají na otevření. Lidé výrobu příspěvkem na transparentní účet zatím podpořili 2,5 miliony korun, což tvoří zhruba polovinu současných přímých nákladů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy