Hlavní obsah

Denní přehled: Chmurná prognóza ČNB, více moci pro Vojtěcha a roky s koronavirem

Foto: Seznam.cz

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka i ze světa.

Reklama

ČNB snížila úrokové sazby a předpovídá, že letos česká ekonomika klesne o 8 procent. Europoslanci tepali do premiéra Babiše. Jaké bude „soužití s koronavirem“, které může trvat i roky? Přečtěte si přehled nejdůležitějšího dění.

Článek

Větší moc Vojtěchovi

Zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 v roce 2020. Tak se jmenuje nová mimořádná norma, kterou dnes schválila vláda Andreje Babiše. Jde o nový pokus, jak dát více pravomocí Ministerstvu zdravotnictví ve chvíli, kdy skončí nouzový stav. Mimořádná opatření by mohl resort vydat bez předchozího souhlasu vlády, kabinet by je ale musel do dvou dnů posvětit.

ČNB zlevnila peníze

Zatímco ještě v únoru činila základní úroková sazba 2,25 procenta, po dnešku se zastavila na 0,25 procenta. Bankovní rada České národní banky totiž snížila základní úrokovou sazbu o dalšího 0,75 procentního bodu. Banka v nové prognóze čeká letos propad ekonomiky o 8 procent, příští rok by pak ekonomika měla stoupnout o 4 procenta. Vytvářet předpovědi v době pandemie je ale obtížné, upozorňuje guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Europoslanci tepali do Babiše

„Ještě jsem nezažila tak agresivní přístup a útok ze strany premiéra. Kolegové byli pod policejní ochranou, to se v žádném jiném státě ještě nestalo,“ prohlásila europoslankyně Monika Hohlmeierová o své únorové misi v Česku. Poslanci kontrolního výboru Evropského parlamentu dnes kritizovali českého premiéra za střet zájmů. Tlačí na Evropskou komisi, aby rychle dotáhla audit.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění v Česku, v byznysu i ve světě si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Pomalým plížením vpřed

Zdánlivě optimistická zpráva o tom, že koronavirus prošel českou populací dosud velmi mírně, nemusí být zcela pozitivní. Kombinace dosavadní nízké imunizace společnosti, nástupu chřipkové sezony a virových onemocnění by během druhé vlny epidemie mohla situaci zkomplikovat. Jaký bude následující „život s koronavirem“, který může trvat i roky?

Roušky, které vyšly draho

Středočeský kraj koupil milion drahých roušek a už druhý měsíc na podstatnou část zboží čeká. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová navíc podepsala s dodavatelskou firmou neobvyklou dohodu o mlčenlivosti. Nesmí uniknout, jaký má firma z obchodu zisk.

Ponuré oslavy Pražského povstání

Svým způsobem stojíme na rozcestí stejně jako česká společnost po Pražském povstání a osvobození Československa v roce 1945. Tehdy šlo o to, jestli naše země, historicky zakotvená v západní civilizaci, učiní velký obrat. Snad si dokážeme říct: Nenastoupíš dvakrát do stejného vlaku mířícího do stanice Despocie, píše v komentáři o 75. výročí jednoho ze světlých okamžiků české válečné historie Jiří Leschtina.

Polské volby

Když chce Polák říct, že je pro něj něco „španělská vesnice“, použije obrat „český film“. Schválně, jestli se do češtiny vžije výraz „polské volby“, který by mohl vyjadřovat totální a nebezpečný zmatek. Náš redakční odborník na vše polské Filip Harzer vysvětluje, za jakých okolností se zrušily polské prezidentské volby – mimochodem, pouhé čtyři dny před svým konáním.

Reklama

Doporučované