Hlavní obsah

Denní přehled: Nepromořené Česko, Sicílie dotující turisty a apartmá paní ministryně

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka i ze světa.

Reklama

Koronavirem se nakazily jen jednotky procent Čechů. Naivní plán, který poškozuje pověst české vědy, píší o vývoji vlastní vakcíny odborníci. Schillerová nevidí na využívání vládního apartmá nic špatného. Co přinesl dnešní den?

Článek

Nepromoření

Z rozsáhlé studie promořenosti české populace vyplývá, že se koronavirem nakazily nanejvýš jednotky procent Čechů. Víme taky, že počet skutečně nakažených lidí s covid-19 je přinejmenším dva až třikrát vyšší, než uvádí oficiální údaje z atestovaných laboratoří. „Teď je potřeba se adekvátně připravovat na další vlny pandemie, především ochranu rizikových skupin obyvatel,“ uvedl šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek. Jak druhá vlna epidemie bude vypadat?

Vy jste spolu nehovořili? Hovořili!

Tak nějak vypadal dnešní komunikační kiks s koncem nošení roušek. Člen krizového štábu Roman Šmucler médiím oznámil, že plošné nošení roušek skončí s nouzovým stavem, tedy 17. května. To vzápětí popřel na Twitteru Jan Hamáček, podle kterého se na podobném opatření Ústřední krizový štáb dnes neshodl.

Schillerová bydlí u Pařížské

Ministryně financí obývá stometrové apartmá v Salvátorské ulici, jen kousek od Staroměstského náměstí. Jde o proslulé luxusní byty, které nechal svého času zrenovovat tehdejší ministr pro místní rozvoj Pavel Němec a patří MMR, zjistil server Neovlivní.cz. Podle zákona coby členka kabinetu za byt nic neplatí – přitom měsíční plat Aleny Schillerové přesahuje 170 tisíc korun. „Nemyslela jsem si, že to je něco nemorálního nebo špatného,“ reaguje ministryně.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Plán s českou vakcínou je naivní

To píšou v otevřeném dopise ministru zdravotnictví přední kapacity oboru v čele s imunoložkou Blankou Říhovou. „Už sama zpráva působila velmi nevěrohodně a do určité míry poškodila vskutku úctyhodnou českou minulost vývoje a výroby vakcín proti závažným infekčním onemocněním,“ stojí v dopise. Vědci apelují, abychom se raději zapojili do mezinárodních projektů.

Sicílie hodlá dotovat dovolené

Sicílii zasáhl koronavirus jen okrajově. Tamní regionální vláda chce opět přitáhnout turisty, a to pomocí dotací. Plánuje, že jim část dovolené zaplatí. Úřady by zaplatily návštěvníkům vždy jednu noc z třídenní dovolené, případně dvě noci ze šestidenního pobytu.

Reklama

Doporučované