Hlavní obsah

Schillerová obývá luxusní apartmá u Pařížské, platí za ni stát

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová obývá luxusní apartmá v pražské Salvátorské ulici, jen kousek od Pařížské.

Reklama

Ministryně financí podle odpovědí, které poskytla novinářům, ani nepřemýšlela o tom, že by si s aktuálním platem 173 tisíc korun měsíčně bydlení v Praze platila sama.

Článek

Nadstandardně velký byt v samém srdci metropole obývá podle Neovlivní.cz Babišova ministryně financí.

Jsou to přesně dva roky, co web iDnes ze svěřenského fondu Andreje Babiše psal: Schillerová se služebního bytu Finanční správy vzdala.

Šlo o to, že současná ministryně bydlela v dotovaném státním bytě v centru Prahy. Nájem včetně energií ji vyšel na necelých 5 tisíc korun. Na případ upozornil Radiožurnál ještě v době, kdy Alena Schillerová působila jako Babišova náměstkyně na financích; na dotaz stanice odmítla odpovědět, zda jí nájemné v bytě na Praze 1 přijde za tuto částku přiměřené. „Co se týče nájemného, tak je to dotaz na GFŘ. Jinak já jsem tu určitě v souladu s předpisy, umožňuje to směrnice, že tu mohou být zaměstnanci Ministerstva financí,“ řekla tehdy Radiožurnálu.

Vystěhovala se, ale jak nyní vychází najevo, rozhodně si nepohoršila. Naopak.

Nyní Schillerová podle Neovlivní obývá stometrové apartmá v Salvátorské ulici, jen kousek od Staroměstského náměstí. Jde o proslulé luxusní byty, které nechal svého času zrenovovat tehdejší ministr pro místní rozvoj Pavel Němec a patří MMR.

„Rozlehlý apartmán v těsném sousedství Pařížské, která patří mezi nejdražší ulice v Česku, platí stát. Tedy my všichni. Potvrdil to Vilém Frček, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, pod které byt spadá,“ píše server. A dodává, že poté, co se Schillerová nastěhovala, proběhla další rekonstrukce prostor. A ministryně, pověstná tím, že si umí upravit hlavu, si například na státní útratu nechala koupit nový kosmetický stoleček.

„Alena Schillerová nepopírá, že si v Praze žije na vysoké noze díky daňovým poplatníkům. Její reakci, kterou redakci Neovlivní.cz zaslala prostřednictvím svého tiskového odboru, lze shrnout do věty: Mám na to všechno nárok,“ uvedl server.

Schillerová si coby vicepremiérka a ministryně financí přijde měsíčně na více než 170 tisíc korun. Na bydlení má coby členka kabinetu nárok a podle zákona za byty nic neplatí.

Jak už jsme popsali na Seznam Zprávách, v apartmánech v Salvátorské aktuálně bydlí i její partajní kolegyně, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Bylo to přitom hnutí ANO, které do politiky vstoupilo s heslem, že nemá tradiční politiky, a brojilo proti nejrůznějším prebendám a trafikám.

Jak už bylo uvedeno, byty v Salvátorské ulici mají rozporuplnou historii. V éře ministrů Petra Lachnita (ČSSD) a Pavla Němce (Unie svobody) se kanceláře přestavěly na byty. Ministerstvo pro místní rozvoj za to tehdy zaplatilo přes 40 milionů korun.

Bydleli v nich například i poslanci. A poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí tu údajně objevila odposlouchávací zařízení.

Bylo to v době, kdy tehdejší vedení ministerstva plánovalo, že byty přestaví zpět na kanceláře. To se ale nakonec nestalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované