Hlavní obsah

Denní přehled: Roušky ještě dva měsíce, druhá vlna v Číně a vzpomínky na minulé pandemie

Foto: Armáda ČR

Kdo ví, s jakými novinkami přijde kabinet v pondělí? Poslechněte si souhrn, jak se Češi vypořádávají s vládním chaosem i koronavirem.

Reklama

Článek

Cestování do zahraničí je podle premiéra „pouze teorie“. Roušky budeme povinně nosit ještě dva měsíce. Nouzový stav chce vláda prodloužit do 25. května. Poslechněte si denní souhrn toho nejdůležitějšího.

Co se to včera stalo?

Vláda včera večer kompletně proměnila pravidla v boji proti nákaze koronavirem v Česku. Nejzásadnější je zrušení zákazu volného pohybu osob. Kromě toho premiér požádal o prodloužení nouzového stavu. A to až do 25. května. Podle čeho vlastně rozhoduje vláda v časech krize? Přečtěte si komentář od Jindřicha Šídla. Třeba se zasmějete.

Za hranice

Co konkrétně znamená nové rozhodnutí vlády, že otevře české hranice? Andrej Babiš přiznává, že nic. Většina zemí totiž stále omezuje příjezd cizinců. Češi se musí při návratu prokázat negativním testem, který si musí zajistit už v zahraničí – nesmí jít o rychlotest, jenž zachytí nemoc až v pozdějším stadiu. Když ho mít nebudou, musí automaticky do dvoutýdenní karantény.

Sever Číny se v tichosti uzavírá

Píše se o něm jako o epicentru druhé pandemické vlny v Číně. Desetimilionový Charbin se částečně a za nezájmu médií uzavřel už na konci února. Spolu s kompletním uzavřením města se otevřel prostor pro spekulace.

Skončilo to

Dodejte si odvahu a těšte se na „normální život“. Lidé, kteří na vlastní kůži prožili epidemii eboly, SARS, španělské chřipky nebo dětskou obrnu, popisují zlomové momenty, kdy se životy ohrožené nebezpečným virem začaly obracet k normálu.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Mimo koronavirus

Jansta, to je óbr čáp, má za spojence prezidenta a AB, psal Pelta obdivně. Vlivný právník a lobbista Miroslav Jansta je mužem, který propojuje sport s vrchními patry české politiky. Podle policie ovlivňoval v roce 2017 nekalé rozdělování dotací ve prospěch České unie sportu. Teď musí čelit obžalobě. Jaké další detaily o konexích mezi sportem a politikou se díky ní objevily?

Alex krev nesnáší. Zabijačku, která se uskutečnila u hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech, vyhodnotili policisté jako přestupek. „Musím se omluvit, že jsem zabijačku neprovedl v kruhu nejbližších. Mám osmiměsíčního syna, který mi měl trochu pomoct s 250kilogramovým prasetem. Nebo můj pětiletý syn. A moje manželka, která nesnáší krev,“ řekl kancléř Seznam Zprávám.

Lyžujeme jako jediní v Evropské unii, chlubí se provozovatelé skiareálu Ovčárna na Pradědu. Spuštěné jsou tři vleky, na sjezdovkách leží stále až půl metru sněhu. Areál chce zůstat v provozu do konce dubna.

Reklama

Doporučované