Hlavní obsah

Lyžujeme jako jediní v Evropské unii, hlásí Ovčárna na Pradědu

Foto: Seznam Zprávy

Na Ovčárně leží v průměru 50 centimetrů sněhu, je to však především v lese, kam se nedostane sluníčko, a na severních svazích.

Reklama

Lyžujeme jako jediní v Evropské unii, chlubí se provozovatelé skiareálu Ovčárna na Pradědu. Spuštěné jsou tři vleky, na sjezdovkách leží stále až půl metru sněhu. Lyžařský areál Praděd je ostatně nazývaný „Moravským ledovcem“.

Článek

„Podmínky jsou téměř ideální, alespoň dopoledne. Svítí tady sluníčko, je kolem osmi stupňů nad nulou, na slunci je poté teplota podstatně vyšší. Tři dny tady foukal silný vítr, který byl až nepříjemný, nyní se to uklidnilo, takže je to ideální, bez mráčků a jasná obloha. Na Ovčárně leží v průměru 50 centimetrů sněhu, je to však především v lese, kam se nedostane sluníčko, a na severních svazích. Sníh na hřebenech je již roztátý, včetně svahů na jihu a jihozápadě,“ řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Na Ovčárně jsou v pátek v provozu vleky A, B a C. „Návštěvnost, co se týče vleků, je poměrně slušná, a to především dopoledne, než sníh rozbředne. Pohyb lyžařů je zde rozumný. Co se týče běžkování, dá se dojet ještě na Švýcárnu,“ doplnil dispečer Hejtmánek.

Provozovatelé skiareálu upozorňují, že i při lyžování je nutné dodržovat pravidla proti nákaze. „Přeprava je na vlecích povolena pouze s minimálně dvoumetrovým rozestupem na nástupišti a s ochranou úst a nosu. A rovněž s užitím rukavic po celou dobu jízdy na vleku. Při nedodržení podmínek bude lyžař vyloučen z přepravy,“ upozornili vlekaři.

Foto: Figura Sport Centrum

Na Pradědu se lyžuje na Ovčárně.

Ovčárna chce zůstat v provozu do konce dubna.

Ostatní areály v Jeseníkách se již nyní soustředí na letní sezónu. Například v Koutech je lanovka v provozu o víkendech, lidé se tak mohou dostat například k vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně. Občerstvit se mohou přes výdejní okénka. Lanová dráha Ramzová se chystá zahájit letní provoz 1. května, provozovatelé přitom upozorňují, že musejí být dodrženy hygienické podmínky, jako jsou roušky a dvoumetrové rozestupy.

Reklama

Doporučované