Hlavní obsah

Denní přehled: Střelba na hranicích, vadné respirátory a zahrádka ve Vilniusu

Foto: Profimedia.cz

Litevská metropole v centru odpustí podnikům nájmy za zahrádky a pozve je na veřejná prostranství.

Reklama

Článek

Co přinesl dnešní den? Na česko-polské hranici se střílelo. Vláda chce obejít nouzový stav, chystá „Vojtěchovu kličku“. A bude draho. Poslechněte si denní přehled toho nejdůležitějšího.

Vláda chce obejít nouzový stav

Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 17. května, přestože absentující premiér žádal o 25. květen. Babišův kabinet už chystá fígl, jak datum obejít. Ministr zdravotnictví Vojtěch má na pondělním jednání předložit novelu zdravotního zákona, která umožní restriktivní opatření zachovat na základě rozhodnutí ministerstva, tedy i bez nouzového stavu.

Na česko-polské hranici se střílelo

Polští vojáci z 10. logistické brigády z Opolí vypálili dva varovné výstřely, aby zastavili muže, který překročil hranici severně od Opavy. Šlo o německého občana žijícího v Česku. Podle polských médií přijel muž k hranici autem a dál chtěl jít pěšky. Do Polska se teď dostanou jen polští občané a někteří cizinci, kterých se týkají výjimky.

Vilnius se promění v jednu velkou zahrádku

Litevská metropole nabídne majitelům restaurací a kaváren co nejvíc veřejného prostoru v centru tak, aby mohli venkovním provozem vykrýt ztráty a zároveň dodržovat pravidla sociálního distancování. Za pronájem rozlehlých zahrádek nebudou muset nic platit.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Otestovali jsme čínské respirátory

A nedopadlo to dobře. Naši reportéři poprosili Ústav chemických procesů Akademie věd, aby otestoval medicínské masky, které do České republiky v posledních týdnech dovážela ministerstva zdravotnictví a vnitra. Jejich účinnost může být až o polovinu horší, než deklaruje Výzkumný ústav bezpečnosti práce. Ten je oficiálně kontroluje po jejich dovozu z Číny.

Deváťáci už 11. května. Možná

Žáci a studenti na rychlejší návrat do škol zatím čekají marně. Pro deváťáky by se ale zítra mohlo leccos změnit. V první polovině června je totiž čekají jednotné přijímací zkoušky a ne každý žák měl kvůli uzavření škol šanci se na ně dostatečně připravit. O rychlejším návratu devátých ročníků jedná ministerstvo školství s epidemiology, rozhodnutí by mohlo padnout zítra na vládě.

Reklama

Doporučované