Hlavní obsah

Vláda přišla s nápadem, jak obejít nouzový stav. ODS i STAN jsou proti

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš a Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 17. května, přestože vláda žádala o 25. květen.

Článek

Pár hodin poté, co poslanci o týden zkrátili původní návrh vlády na prodloužení nouzového stavu, přišel Babišův kabinet s nápadem, jak zachovat restriktivní opatření, která chce vláda udržet do 25. května, tedy i po skončení nouzového stavu.

V pondělí vláda projedná novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která má posílit kompetence Ministerstva zdravotnictví. Sněmovna by se normou mohla zabývat následující den a projednat ji ve stavu legislativní nouze, řekl v úterý novinářům premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že rozhodnutí Sněmovny o délce trvání nouzového stavu bere na vědomí. Pokud by vláda na situaci nereagovala, podle něj by hrozilo, že po 17. květnu nebudou respektovány restrikce, které chce vláda zachovat ještě další týden kvůli obavě z šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle Babiše má na pondělní jednání vlády předložit novelu zdravotního zákona, která umožní restriktivní opatření zachovat na základě rozhodnutí ministerstva, tedy i bez nouzového stavu. Podle premiéra má nový zákon ministerstvu dát možnost „zakázat nebo omezit činnost obchodních center, obchodních a výrobních provozoven, bazénů, wellness zařízení, veřejné dopravy, všech druhů zdravotnických zařízení, zařízení sociálních služeb a nařídit jim používání hygienických opatření. Dále povinnost používat osobní ochranné prostředky a dezinfekční prostředky. Regulovat hromadné akce, omezit jejich rozsah.“

Vláda podle Babiše předloží novelu poslancům příští týden v úterý a bude ji chtít schválit ve stavu legislativní nouze, aby díky tomu Ministerstvo zdravotnictví rychle získalo nové kompetence. „Aby v rámci jejich kompetence jsme mohli rozhodnout to, co jsme rozhodli na 25. května,“ řekl.

Podle něj má zákon zajistit nejen zajištění současného plánu na rozvolňování restrikcí, ale i připravit Česko na případná nová opatření, pokud by zemi zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru. „To, že to vypadá skvěle, zatím, že zvládáme tu epidemii, je jedna věc. Ale rozvolňováním (restrikcí) se může stát, že přijde druhá vlna. Musíme se na to připravit,“ řekl Babiš.

ODS i STAN s návrhem nesouhlasí

Občanští demokraté s posílením pravomocí ministra zdravotnictví nesouhlasí. Nástroje k omezování svobody nesmí být podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury v rukou jednoho ministra. Nápad se nelíbí ani předsedovi nejsilnějšího senátorského klubu STAN Petru Holečkovi.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechtěl zákon komentovat. „Musím si nejprve přečíst text, pak se vyjádřím,“ napsal ČTK.

„Posílení pravomocí ministra zdravotnictví je nebezpečné a pro ODS nepřijatelné. Omezování svobody lidí je natolik závažná věc, že o něm vláda musí rozhodovat jen ve výjimečných případech, vždy jako celek a s posvěcením Parlamentu, v tomto záměru je ale zřetelná snaha Parlament obejít. Jediný ministr nemůže mít červené tlačítko, pomocí kterého vypne fungování země. Ministr Vojtěch v rámci koronavirové krize navíc opakovaně selhal, a dokonce jednal protizákonně. Dávat ministrovi, který by měl být spíše vyměněn, více pravomocí je podobné jako dávat pyromanovi do ruky sirky,“ uvedl Stanjura.

Holeček také zákon nepodporuje, podle něj není správné vytvářet nový zákon, aby měl ministr zdravotnictví nové kompetence. „Mně se ten návrh nelíbí. Domnívám se, že vytvářet zákony na to, abychom mohli trochu zákon porušovat, není úplně správné,“ řekl na dnešní tiskové konferenci před schůzí Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované