Hlavní obsah

Denní přehled: Vláda má jízdní řád 2, dobrovolně ve frontě a alternativní budoucnost

Foto: Profimedia.cz

Globální pandemie nám ukazuje alternativní budoucnost, ale také obří výzvy, které klimatické změny představují. Poslechněte si celý denní přehled.

Reklama

Článek

Vláda uspíšila scénář otevírání obchodů. Premiér se rozčiluje nad rozhodnutím soudu, podle kterého postup při zákazu maloobchodu nebyl právně košer. Pandemie nám ukazuje zelenější budoucnost. Poslechněte si denní souhrn.

Zrychlujeme

Vláda zrychlila harmonogram návratu k normálu. Od pondělí otevře obchody do 2,5 tisíce metrů čtverečních, 11. května pak velká nákupní centra. Podle ministra Karla Havlíčka se uvolnění týká i autoškol a posiloven a fitness center. Otevřou se také knihovny, botanické, dendrologické a zoologické zahrady bez vnitřních pavilonů. Restaurace kabinet plánuje stále otevřít ve dvou etapách, úplné otevření by mělo přijít 25. května.

Soud hodil vidle do karantény

O zmrazení byznysu měla rozhodovat vláda, ne Ministerstvo zdravotnictví, rozhodl dnes pravomocně pražský městský soud. Vláda má čas do příštího pondělí, aby opatření „opravila“ - což udělá. Dnešní rozhodnutí může mít ale podstatnější dopad: dává podnikatelům šanci požadovat po státu odškodnění za to, že ze dne na den přišli rozhodnutím politiků o živobytí. „Ani ve stavu nouze si vláda nemůže dělat, co chce. Tedy v podstatě může, ale musí přitom zachovat jisté právní dekorum,“ komentuje rozhodnutí soudu Martin Čaban.

Vedlejší účinky pandemie

Voda v Benátkách je čistá, na prázdných jihoafrických silnicích, kde se normálně v džípech prohánějí turisté na safari, se toulají lvi. 8 z 10 letů bylo zrušeno a ropu nikdo nechce. Globální pandemie nám ukazuje alternativní budoucnost, ale také obří výzvy, které klimatické změny představují – očekávané snížení emisí v souvislosti s koronavirem bude menší, než by bylo nutné dodržovat každý rok této dekády, aby se podle vědců zabránilo nejhoršímu.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Mimo koronavirus

V ČSSD hrozí revolta kvůli návratu Haška. Bývalý jihomoravský hejtman a ústřední figura lánského puče Michal Hašek se v ČSSD znovu prosazuje na viditelné pozici. Stal se volebním manažerem sociálních demokratů pro podzimní krajské a senátní volby. V kuloárech Lidového domu ale proti Haškovi roste silný odpor.

Maxíkův lék na SMA pomůže dalším dětem. „Výhledově bude technologie natolik postupovat, že se zlevní. Ale první genové léčby určené pro vzácná onemocnění, kde výzkum trvá roky a pacientů je relativně málo, budou vysoce finančně náročné,“ říká Jana Haberlová, vedoucí lékařka Centra pro vzácná neuromuskulární onemocnění Fakultní nemocnice v Motole.

Reklama

Doporučované