Hlavní obsah

Deset dní afghánské sportovkyně volaly o pomoc. Vyslyšela je Austrálie

Foto: Profimedia.cz

Australská evakuace. Ilustrační foto.

Reklama

Sedmdesát sedm afghánských sportovkyň a jejich blízkých se dostalo do bezpečí mimo Afghánistán. Mezi nimi jsou i členky afghánského ženského fotbalového týmu. Cestou na kábulské letiště musely proběhnout tálibánskými stanovišti.

Článek

Trvalo to deset dní, než se fotbalové asociaci FIFPro, právníkům zaměřeným na lidská práva a neziskovým organizacím podařilo dostat desítky afghánských sportovkyň a členů jejich rodin na evakuační seznamy. Víza jim nabídla australská vláda a v úterý už vojenské letadlo s atletkami na palubě odletělo z Afghánistánu.

„Jsme australské vládě vděční za evakuaci vysokého počtu afghánských fotbalistek a atletek. Tyto mladé ženy – atletky i aktivistky v jednom – byly vystaveny nebezpečí a jménem jejich kolegyň z celého světa děkujeme mezinárodnímu společenství za pomoc,“ uvedla podle britského listu The Guardian organizace FIFPro.

Fotbalistky a další sportovkyně se z Afghánistánu snažily dostat zejména bývalé trenérky týmu Kelly Lindseyová a Haley Carterová spolu s jeho zakladatelkou a exkapitánkou Khalidou Popalovou. Zapojily se i ředitelka projektu Human Rights for All, právnička Alison Battissonová, a někdejší olympijská vítězka a v současnosti lidskoprávní advokátka Nikki Drydenová.

„Píšu vám ze sklepa“

„Poslední dny byly neuvěřitelně stresující, dnes jsme ale dosáhli důležitého vítězství. Fotbalistky byly odvážné a silné v krizovém momentu a doufáme, že se jim mimo Afghánistán dostane lepšího života. Před námi je ale stále ještě spoustu práce. Ženský fotbal je jako rodina a my musíme zajistit, že budou všichni v bezpečí,“ okomentovala někdejší kapitánka ženského fotbalového týmu Khalida Popalová.

Situace, jíž sportovkyně čelily, byla opravdu vážná. Svědčí o tom i výpověď jedné z členek národního fotbalového týmu, jež se skrze německou organizaci Discover Football spojila s veřejnoprávním Deutsche Welle.

„Píšu vám tento e-mail ze sklepa, můj život i životy mých blízkých jsou ve velkém nebezpečí. Prosím pomozte mi v této těžké době. Pomozte zachránit život mně i mé rodině,“ stálo na začátku zprávy, jež fotbalistka (jejíž pravé jméno médium kvůli zachování bezpečnosti neuvedlo) poslala organizaci.

rozhovoru pro Deutsche Welle uvedla, že „pokud Tálibán akceptuje ženy, jak by mohl akceptovat ženu, která hraje fotbal?“. „Pracovala jsem také v rámci své další profese se 40 nebo 50 muži jakožto jediná žena na oddělení. A nakonec je tu ještě politické pozadí mé rodiny. Tálibán by nám mohl odpustit naši práci, možná i hraní fotbalu, ale nikdy, nikdy neodpustí našim rodinám jejich politický původ,“ vysvětlila.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský národní ženský fotbalový tým v roce 2013.

Před bojovníky islamistického hnutí se fotbalistka schovávala ve sklepě svého obydlí. „Z událostí před 20 lety všichni vědí, že když přijde Tálibán, s ženami si dělá, co chce. Zabije je, donutí ke sňatku – cokoliv, co bude chtít,“ pokračovala:

„Teď jeho členové prohledávají dům za domem. V posledních čtyřech dnech jsem se nevyspala, mám strach, že přijdou i sem. Dřív to byla moje noční můra, teď se stala realitou. Nejde mi to přijmout, pokaždé si myslím, že je to jenom sen a že se vzbudím a vše bude v pořádku. Pak je ale vidím venku na ulici a dostanu velký strach.“

Deutsche Welle zůstal se sportovkyní v kontaktu a v úterý potvrdil, že se jí i její rodině podařilo dostat ze země. „Nechci přijít o život kvůli této nepřijatelné vládě. Chci žít a chci se vrátit, abych mohla udělat něco pro svůj národ, své lidi, své ženy,“ prohlásila.

Reklama

Doporučované