Hlavní obsah

Deset let od úrazu, který ho upoutal na vozík: „Žiju lepší život, než jsem žil,“ říká Muž roku 2009

Pořad #ZDAVUVEN s Martinem ZachemVideo: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Zach před deseti lety vyhrál Muže roku, o den později ochrnul po skoku do vody. Kdo by čekal, že v tu chvíli pro sportovce a modela s hvězdnou budoucností skončil život, mýlil by se.

Článek

Martin večer 28. 8. 2009 vyhrál titul Muž roku a před sebou tak měl nejspíš velmi úspěšnou kariéru modela, o den později se ale účastnil exhibice ve Vrchlabí, kde při skoku do vody na lyžích utrpěl vážné zranění. Poté, co vyplul nad hladinu, zjistil, že necítí zbytek těla.

Po deseti letech na tento okamžik Martin prý vůbec nevzpomíná. Svůj dosavadní život by neměnil. „Kdybych byl v té situaci znovu, udělal bych vše stejně. Je to asi blbý říct, ale žiju teď lepší život, než jsem žil,“ popisuje Martin Zach při vzpomínání na osudný okamžik.

Od té doby totiž Martin od „povrchního“ života módy přešel k vlastním projektům, které mu dávají větší smysl. Rozjel vlastní kolekci oblečení pro vozíčkáře, při jejíž tvorbě vycházel z vlastních zkušeností a pomáhá vozíčkářům vést důstojný a soběstačný způsob života. Martin také patří mezi nejlepší sportovce v hodu kuželkou v Evropě a nedávno založil i vlastní rodinu.

Nezapomíná ale ani na lidi, kterým se život změnil stejně tak jako kdysi jemu. V Rehabilitačnímu ústavu Kladruby tak učí pacienty po úrazu základní „vychytávky“, díky kterým se jim v rámci možností pohybuje lépe.

„Učím je základní věci, jako jak na vozíku vlastně jezdit, ale i jak se vycévkovat, jak si dojít na záchod. Prostě všechny tyhle věci, které jsou s tím vozíkem spjaty a člověk to nevidí,“ vysvětluje Martin. Pro něj prý není žádná otázka tabu, radí tedy i to, jak vést aktivní sexuální život.

Reklama

Doporučované