Hlavní obsah

Desítky klientů obviňují Českou pojišťovnu, že jim tajně strhávala peníze, na které neměla nárok

Záhadný koeficient. Česká pojišťovna podle něj měla krátit peníze klientům, kteří vypověděli investiční pojištění.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Klienti tvrdí, že jim pojišťovna strhla „záhadný“ koeficient poté, co předčasně ukončili investiční životní pojištění.

Článek

Řádově desítky klientů se soudí s Českou pojišťovnou, protože jim podle jejich právníků vyplatila méně peněz, než správně měla. Když předčasně ukončili investiční životní pojištění, tak jim pojišťovna kromě poplatků strhla ještě „koeficient krácení kapitálové hodnoty“. Ve skutečnosti jde o patnáct procent z našetřené částky. Pojišťovna chybu odmítá, podle ní jde o útok právníků.

„Moc jsem tomu nerozuměl, ale… Bral jsem to tak, že někdo bude disponovat mými penězi, bude s nimi hospodařit a budou mu vydělávat a já z toho dostanu jistou část,“ vzpomíná klient, jenž si přál zůstat v anonymitě, proč kývnul na investiční pojištění, které mu finanční poradkyně poradila.

Po padesátce si chtěl našetřit na stáří, uzavřel ale nakonec smlouvu na 35 let. Od roku 2011 posílal pojišťovně 1500 korun měsíčně, z toho šlo podle jeho slov zhruba 500 korun na pojištění a 1000 na spoření. Před dvěma roky od smlouvy odstoupil a čekalo ho nepříjemné překvapení.

„Odkup – či jak se tomu říká – byl 11 tisíc a nějaké drobné,“ kroutí muž hlavou s tím, že pojišťovně naposílal za více než šest let desítky tisíc korun.

Patří ke klientům, kteří se kvůli tomu rozhodli obrátit na právníky. Podle nich si pojišťovna od našetřených peněz odečetla kromě všech smluvních poplatků ještě jeden navíc. V podkladech, které sama pojišťovna dodala finančnímu arbitrovi, ho nazvala „koeficient krácení kapitálové hodnoty“.

„Buďto je to 15 procent, nebo je tam napsáno 0,85, což je to samé. A tento poplatek prostě neexistuje. Není ve smlouvě ani v pojistných podmínkách,“ říká Jan Dáňa, partner advokátní kanceláře DP Partner, která klienty vůči České pojišťovně zastupuje. „To je částka, kterou si u klientů strhli nad rámec všeho. Pracovně jsme to nazvali turbopoplatek,“ dodává Dáňa.

Podle právníků jde většinou o několik tisíc korun. „Po použití koeficientu bylo vyplaceno klientovi 12 419 korun. Pokud by pojišťovna postupovala v souladu se smlouvu, tak by správná výše měla být 18 706 korun,“ říká Přemysl Bartoš z advokátní kanceláře DP Partners, který na případech pracuje.

Českou pojišťovnu jsme opakovaně žádali o vysvětlení před kamerou. Mluvčí ale poslala pouze písemné vyjádření. Vše je podle ní v pořádku.

„V případě, kdy klient ukončil investiční životní pojištění před uplynutím sjednané pojistné doby a nedodržel tak dohodnutý závazek, se do výpočtu odkupného standardně promítají částky snižující kapitálovou hodnotu, které jsou dopředu stanovené a známé,“ napsala Seznamu Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny.

Kde se ale klienti o poplatcích a koeficientech snižování mohli dozvědět, mluvčí nevysvětlila. Uvedla ale, že pojišťovna čelí kampani právníků, pro které jde o zajímavý byznys.

Právnici naopak kontrují, že jejich klient nezaplatí nic, dokud mu nevymůžou jeho nároky. Přitom řízení se podle nich mohou táhnout i roky.

Reklama

Doporučované