Hlavní obsah

Desítky lidí pátraly na Pustevnách po opilém muži

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opilý osmadvacetiletý muž z Havířova na Karvinsku zaměstnal v sobotu horské záchranáře, hasiče i policisty. Až do nočních hodin po něm desítky lidí pátraly na vrcholu Pusteven.

Článek

Muž zavolal policistům okolo 19. hodiny s tím, že se ztratil v lese na modré turistické značce kolem lanovky do Ráztoky. „Policie ČR nás požádala o součinnost kolem osmé večer s informací, že muž má být v lokalitě, kde je sníh. Ten je zde od 800 do 1000 metrů nadmořské výšky. Naše hlídka ze stanice na Pustevnách tedy vyrazila propátrat udaný prostor, ale bez výsledku,“ uvedl zasahující člen Horské služby Beskydy Jaroslav Pavlica.

Podle něj se muži ale po ohlášení zřejmě vybil mobilní telefon nebo vyčerpáním usnul a nebylo ho možné kontaktovat. „Do hledání muže v lese byli nasazeni policisté místního obvodního oddělení, dvě desítky policistů speciální pořádkové jednotky, psovodi se služebními psy, 20 členů horské služby se skútry, vozidly a terénními čtyřkolkami a v neposlední řadě pomáhali i hasiči,“ řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Muže se ale záchranným složkám dlouhou dobu nedařilo najít. „Před 23:30 pak všichni policisté, hasiči a horští záchranáři utvořili rojnici a začali pečlivě prohledávat okolí modré značky,“ doplnil Pavlica. Během zásahu v nižších polohách pršelo a ve vyšších hustě sněžilo. V rojnici muže hledali asi půl hodiny, poté se ale sám ozval.

„Zřejmě opravdu usnul nebo omylem telefon vypnul. Udal, že je skutečně na sněhu, ale jinak byl dost zmatený. Nicméně během dvaceti minut od telefonátu sám vyšel z lesa, ovšem na druhé straně hřebenu. Byl prochladlý, zcela dezorientovaný, ale jinak naštěstí bez zranění,“ uvedl Pavlica.

Podle Viačkové byl muž silně opilý, dechová zkouška byla 1,72 promile. Nakonec kvůli podchlazení musel být převezen do nemocnice.

Reklama

Doporučované