Hlavní obsah

Desítky tisíc seniorů stále čekají na vakcínu. Teď jim volají z linky 1221

Foto: Shutterstock.com

Desítky tisíc starších lidí jsou zaregistrovány a čekají na termín očkování u praktických lékařů. Operátoři jim nabízí přeobjednání do center. (Ilustrační snímek)

Reklama

Operátoři z linky 1221 se snaží obvolávat a přeobjednávat lidi, kteří čekají na termín očkování u praktických lékařů. Zvou je do očkovacích center.

Článek

Ačkoli velká očkovací centra hlásí nedostatek zájemců a omezují kvůli tomu provoz, jsou desítky tisíc seniorů, kteří zatím stále marně čekají na vakcínu. Problém je, že mnozí z nich se zaregistrovali u svého praktického lékaře, ale ti zpravidla v létě neočkují.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Aktuální data Ministerstva zdravotnictví uvádějí, že na vakcínu čeká téměř 30 tisíc osob ve věku nad 80 let a dalších více jak 44 tisíc sedmdesátníků.

Podle Daniela Köppla, ředitele odboru komunikace s veřejností na Ministerstvu zdravotnictví, jsou to opravdu převážně lidé registrovaní u svých lékařů. A dokládá to daty: Mezi osmdesátníky je to přes 14 516 osob a mezi sedmdesátníky dalších 30 773 zájemců.

„Další možností u této skupiny je, že prodělali covid nebo mají jinou zdravotní indikaci, která neumožňuje očkovat,“ vysvětluje Daniel Köppl vysoký počet čekajících seniorů. A dodává, že u některých může být důvodem i odjezd na dovolenou.

Kde to ale lze, snaží se podle ministerstva operátoři na lince 1221 seniory oslovit a domluvit s nimi návštěvu očkovacího centra nebo jinou alternativu.

„Tam, kde se to dá, kde máme kontakt a jsme schopni se s nimi spojit, tak to děláme. Ne vždy ten kontakt máme, pak se snažíme tu situaci ve spolupráci s praktickým lékařem vyřešit,“ popisuje Köppl.

Ústav zdravotnických informací a statistiky pak dodává, že čísla můžou být nadhodnocená kvůli tomu, jak k registraci pacientů praktičtí lékaři přistupovali.

„Ze strany praktiků už nějakou nekrátkou dobu probíhá čistění jimi předaných seznamů osob k registraci k očkování, které do systému předali ze svých kartoték - často bez deklarovaného skutečného zájmu o očkování konkrétních osob. Proto jsou počty čekajících takto vysoké,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Lenka Svobodová.

Zastupujeme, očkovat nestíháme

Lékař a místopředseda spolku Mladých praktiků Vojtěch Mucha potvrzuje, že samotní praktici přes léto doporučují pacientům, aby se nechali očkovat spíše v očkovacích centrech.

„Osobně si myslím, že většina našich pacientů, kteří očkování potřebovali doma, tak už je očkovaná, nebo jsme jim to minimálně opakovaně nabídli,“ říká Vojtěch Mucha a dodává, že praktičtí lékaři přes letní měsíce pracují ve ztíženém režimu.

„V létě fungují praktici způsobem, že pracujeme za kolegu, nebo kolega za nás. Praktici většinu léta tráví tím, že zastupují nebo jsou zastupováni. V takové situaci se těžko objednávají vakcíny,“ vysvětluje praktický lékař.

Zároveň zmiňuje, že se i na podzimní očkování komplikuje praktickým lékařům situace – objednávky už slíbených jednodávkových vakcín od společnosti Johnson & Johnson se v některých případech ruší, a to podle Vojtěcha Muchy z toho důvodů, že je Ministerstvo zdravotnictví chce přednostně dodávat do center. Konkrétně do těch, kam mohou lidé dorazit bez registrace, neboť právě tam je o ně velký zájem.

Reklama

Doporučované