Hlavní obsah

Detaily o mrazivé noci: Teploty se během pár hodin propadly i o dvacet stupňů

Česko zažilo mrazivou noc.

 

Reklama

Lovec mrazů Ivo Rolčík zaznamenal, co se dělo ve Volarech. Jediném městě, kde teplota v noci klesla pod -30 °C.

Článek

Českou republiku sevřel mráz. Vůbec nejnižší teploty naměřily stanice na Šumavě, kde teplota na šumavské Rokytské slati klesla v sobotu nad ránem na minus 34,6 stupně Celsia.

Jediným městem, kde teplota klesla pod -30 °C, byly Volary. „V noci jsme ve Volarech naměřili teplotu pod -30 stupňů Celsia, což pro mě bylo docela překvapení, jelikož ještě v deset večer tam bylo jenom -11 stupňů Celsia," řekl redakci Seznam Zprávy známý šumavský lovec mrazů Ivo Rolčík. „Nepředpokládal jsem, že by teplota takhle nízko ještě mohla klesnout."

Mráz přitom mohl být ještě o pár stupňů větší. Podmínky pro nízké teploty však podle Rolčíka nebyly ideální - vyjasnilo se až kolem půlnoci a při svítání, kdy teplota dosahuje nejnižších hodnot, se nasunula vysoká oblačnost, která zamezila dalšímu poklesu teplot.

Mimochodem - Rolčík se nad stesky, jaká je zima, usmívá. „I když jsou v posledních letech teploty pod -30 stupni ojedinělé, vzhledem k roční době nejde o neobvyklý stav. Jen jsme si zvykli, že taková zima nebývá," soudí.

Mrazivé Volary

Silné mrazy evidovali meteorologové prakticky ve všech krajích - například i v Plzeňském a Karlovarském kraji padly rekordy, naměřili tu -23,2 a -19,2 stupňů Celsia.

V dalších dnech bude stále mrazivo, ale ze severozápadu k nám přichází oblačnost a mělo by se přidat i sněžení, takže v západní části republiky už takhle nízké teploty nebudou. O něco chladněji má být na východě.

V Moravskoslezském kraji, konkrétně na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku vyhlásili meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší smogovou situaci. Nejhorší situace je ve Věřňovicích na Karvinsku. Tam byl imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překročen o 58 mikrogramů.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. V této zimní sezoně se region potýká se smogem už od konce loňského roku. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.

Reklama

Související témata:

Doporučované