Hlavní obsah

Děti bychom měli mít dřív, říká lékařka, která pomáhá neplodným párům

Rozhovor s vedoucí lékařkou Jitkou Řezáčovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zájem o reprodukční medicínu stoupá, každý šestý pár má potíže s početím.

Článek

Životní styl současných mladých Čechů zajišťuje lékařům z oboru reprodukční medicíny čím dál víc práce.

„Zájem stoupá, a to o základní medicínu i o darování vajíček a spermií,“ říká vedoucí lékařka Centra asistované reprodukce Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí Jitka Řezáčová.

Věk, kdy se partneři rozhodnou mít dítě, v Česku stejně jako v okolním vyspělém světě stále stoupá. O prvním dítěti lidé uvažují i po třicítce. „Optimální věk u ženy pro první početí je přitom 20 až 26 let, u muže kolem třicítky,“ uvádí Řezáčová. Průměrný věk pacientek Centra asistované reprodukce je kolem pětatřiceti let, průměrný věk ženy, které rodí v Česku poprvé, je 28 let.

Do centra chodí lidé, kteří zjistí, že mají problém s početím. „Pokud mají pohlavní styk dvakrát týdně, ještě jim nebylo třicet a do roka partnerka neotěhotní, měli by vyhledat lékaře,“ doporučuje Řezáčová. Poruchy plodnosti jsou podle jejích zkušeností rovnoměrně rozloženy mezi muže a ženy – obě pohlaví se na nich podílejí zhruba stejným dílem.

V současnosti má s početím problém každý šestý pár. „Je to dané tím, jak žijeme. A ze zdravotního hlediska je určitě špatně, že se o dítě pokoušíme v pozdějším věku.“

Od roku 2011 platí v Česku zákon, že lékaři mohou asistovanou reprodukci provést u ženy do 49 let.

V rozhovoru ve videu nahoře doktorka Řezáčová popisuje novinky v reprodukční medicíně - například jak se brání vícečetné graviditě - a dává rady párům, které mají potíže s početím.

Reklama

Doporučované