Hlavní obsah

Děti narozené v Praze 1. ledna dostanou namísto peněz list a sadu mincí

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Děti narozené v hlavním městě 1. ledna 2021 dostanou od města pamětní list a sadu mincí, které budou vydány ve stejný den, kdy se děti narodily.

Článek

List a dar nahradí dosud poskytovaný finanční ve výši 15.000 korun. V Praze se obdarování týká 27 dětí. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla zřejmě v 60. letech minulého století. Všechny děti jsou odměňovány od roku 2001.

Primátor obdaruje děti pamětním listem a sadou mincí s podtitulem Čím platili tatínek s maminkou. „Symbolikou tohoto daru je, že datum vydání mincí se shoduje s datem narození dítěte, tedy 1.ledna 2021,“ píše se v dokumentu.

Podmínky pro přidělení daru splňuje v letošním roce 27 dětí, z nichž se jedná o 14 chlapců a 13 dívek. Jmenný seznam prvních pražských občánků zajišťuje magistrátní odbor zdravotnictví na základě informací z jednotlivých pražských porodnic. Slavnostní předání se následně koná v rezidenci primátora.

Od zmíněných 60. let minulého století až do roku 2000 dostávalo dar pouze první v novém roce narozené dítě. Tehdy kromě prvního dítěte dostalo dar také to poslední z roku 1999, kdy byla obdarována dvě, která se narodila ve stejnou minutu. Od roku 2001 až dosud dostávají dar všechny děti. Částka se v průběhu let měnila od původní pětitisícovky až do 15.000 korun v minulém roce.

Reklama

Doporučované