Hlavní obsah

Dětská nevěsta: Rodina chtěla za 9000 eur provdat jedenáctiletou dceru

Svět bez obalu: Dětské nevěsty v Íránu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Video z íránského venkova, na kterém si dívenka bere svého dvaadvacetiletého bratrance, přitáhlo pozornost ke zvyku, o kterém si už mnoho Íránců myslelo, že v jejich zemi neexistuje.

Článek

Dětské svatby se podle všeho dál v Íránu praktikují – přinejmenším v odlehlých oblastech této muslimské země.

Na videu, které v Íránu vzbudilo poprask, je zachycen svatební obřad z 26. srpna letošního roku. Mulláh, který ceremonii vede, během něj svatebčanům říká, že ženich zaplatí za nevěstu její rodině tradiční poplatek. A sice 14 zlatých mincí, což je asi 9 tisíc euro. Mulláh se zároveň ptá nevěsty, jestli se svatbou souhlasí. Dívka odpovídá, že s povolením svých rodičů ano. Poté obě rodiny začnou tleskat.

Dívku v tomto případě před nerovným sňatkem zachránilo, že se video dostalo na internet. Následné rozhořčení ve společnosti vedlo k tomu, že byl sňatek úřady anulován.

Podle statistik, které zveřejnila Íránská organizace pro registraci občanů, se od roku 2013 do roku 2017 uskutečnilo více než 1000 svateb, kdy byly nevěsty mladší deseti let. A více než 190 tisíc sňatků, kdy nevěstám bylo méně než 14 let.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Související témata:

Doporučované