Hlavní obsah

Dětské knihy ze Západu narušují „čínský sen", vláda je výrazně omezí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čína chce omezit publikaci dětských knížek ze západních zemí.

 

Čínští nakladatelé obdrželi nařízení, které jim udává povolené množství publikovaných zahraničních knížek s dětskou tematikou.

Článek

Medvídek Pú, Prasátko Pepa nebo například Karlík a továrna na čokoládu spadají do skupiny dětských obrazových publikací, které projdou drastickým omezením na čínském trhu. Tamní vláda tak chce omezit vliv západní kultury zejména na děti do 14 let.

V Číně je až 220 milionů obyvatel v předškolním a školním věku, což znamená, že se jedná o potencionální masivní trh s dětskými publikacemi. Jen v minulém roce zde bylo publikováno 40 000 knih pro děti, přičemž byly nejprodávanější právě ty ze západních zemí.

South China Morning Post informovala o nařízení, které vydala Čínská státní vydavatelská správa. Týká se systému kvót udávajícího povolený počet publikovaných zahraničních knížek s dětskou tematikou na území Číny v průběhu jednoho roku.

Čínská vláda tak chce podpořit prodej knih místních autorů. „Nedovedu si představit realizaci tohoto nařízení, bude to velmi obtížné a nepřinese to žádný prospěch pro lidi ani pro stát,” myslí si jeden z čínských vydavatelů.

Čína zesílila svůj boj s vlivy západní kultury od roku 2012, kdy nastoupil na post nejvyššího vůdce Si Ťin-pching, který slibuje takzvaný „čínský sen”.

Související témata:

Doporučované