Hlavní obsah

Berouna nahradí v čele Vojenského zpravodajství Bartovský, souhlasila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dosavadní šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Petr Bartovský má hodnost brigádního generála, vojákem z povolání je od roku 1994. Byl na misích v Kosovu a Bosně a Hercegovině. Je držitelem prověrky na stupeň Přísně tajné.

Článek

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. V tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo obrany. Bartovský ve funkci nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání.

„Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stane profesionál, který má zkušenosti jak z Armády ČR, tak Vojenského zpravodajství, u kterého slouží 23 let,“ uvedla dnes Černochová.

Řekla, že Berounova nástupce hledala záměrně v řadách příslušníků VZ v souladu s kariérním řádem a s důrazem na zajištění kontinuity. „Jsem přesvědčená, že brigádní generál Petr Bartovský je právě tím nejvhodnějším kandidátem,“ dodala. Podle ní je změna v čele VZ „evolucí, nikoli revolucí“.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu řekl, že je výměna ve vedení VZ plánovaná s ohledem na Berounovo končící období. Stávající ředitel VZ podle něj pro Česko odváděl a odvádí vynikající práci, vojenská tajná služba podle něj sehrává ve složitých dobách důležitou roli pro posilování bezpečnosti ČR. Také Černochová Berounovi opět poděkovala za deset let služby.

Reklama

Doporučované