Hlavní obsah

„Neznáte ho? To je dobře.“ Bartovský bude novým šéfem tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský.

Reklama

aktualizováno •

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po deseti letech dojde ke změně ve vedení Vojenského zpravodajství. Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství. Po úterním projednání na výboru pro obranu tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

„Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stane profesionál, který má zkušenosti jak z Armády ČR, tak Vojenského zpravodajství, u kterého slouží 23 let. Nástupce ředitele Vojenského zpravodajství generálporučíka Jana Berouna jsem záměrně hledala v řadách příslušníků Vojenského zpravodajství v souladu s kariérním řádem a s důrazem na zajištění kontinuity,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně Černochová.

Změnu v čele vojenské zpravodajské služby označila za „evoluci, nikoli za revoluci“.

Co je známo o muži, který chce řídit vojenskou tajnou službu?

Bartovský má hodnost brigádního generála, vojákem z povolání je od roku 1994 a k Vojenskému zpravodajství, tehdy ještě Vojenskému obrannému zpravodajství, nastoupil v roce 2001.

Online deník Neovlivní.cz uvedl, že má za sebou misi KFOR v Kosovu a EUFOR v Bosně, u vojenského zpravodajství se vypracoval z operativní funkce v Olomouci na vrchol vojenské kontrarozvědky. Nyní je šéfem Úřadu vojenské kontrarozvědky.

Podle Černochové má Bartovský rozsáhlé znalosti a zkušenosti na úseku obrany, disponuje také požadovanými manažerskými dovednostmi i jazykovými znalostmi.

Neznáte ho? Je to tajná služba

Seznam Zprávy oslovily poslance z výboru pro obranu, zda je podle nich Petr Bartovský vhodný kandidát.

„Je to člověk, který působil v kontrarozvědce, a nejedná se tudíž v této oblasti o nováčka. Také má vazby na zahraniční kolegy – a to je z mého pohledu na takovéto pozici klíčové,“ uvedl místopředseda výboru a poslanec Josef Flek (STAN).

Dodal, že Bartovský byl několikrát vyznamenán za své služby. „Za mě se jedná o kvalitního člověka,“ napsal poslanec ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Flek také poděkoval současnému řediteli Vojenského zpravodajství za jeho práci a věří, že změna proběhne hladce a neovlivní fungování tajné služby.

Předseda výboru pro obranu a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) na novém kandidátovi ocenil případnou kontinuitu ve vedení služby, je podle něj důležitá v neustále se zhoršující mezinárodní bezpečnostní situaci. To, že Bartovského lidé neznají, je podle něj dobře. „Od toho je to tajná služba,“ řekl na výboru.

Podle opozičního poslance a člena výboru pro obranu Radovana Víchy (SPD) se jedná o výměnu jen naoko.

„Jedná se o rozhodnutí pětikoaliční vlády, která jej schválí, protože se jedná o návrh ministryně Černochové, která jej formálně projednala ve výboru pro obranu, který k uvedené věci ani nemusel přijmout žádné usnesení,“ hodnotí Vích procesní záležitosti.

Je to v podstatě fraška bez možnosti, aby se o kandidátovi předem jednalo s opozicí. Takže politické rozhodnutí.
Radovan Vích, poslanec SPD a člen výboru pro obranu

Podle opozičního poslance je Bartovský zevnitř tajné služby a podle něj se pojede dál v zavedených šlépějích a neočekává od nového ředitele žádné změny. „Ty by přišly pouze v případě, pokud by byl kandidát zvenčí. Je to v podstatě fraška bez možnosti, aby se o kandidátovi předem jednalo s opozicí. Takže politické rozhodnutí,“ dodává Vích.

Činnost Vojenského zpravodajství

Vojenské zpravodajství je jednou ze tří českých tajných služeb, integruje v sobě rozvědnou a kontrarozvědnou činnost. Základním úkolem Vojenského zpravodajství je získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace důležité pro obranu České republiky.

Změna ve vedení Vojenského zpravodajství je tak další změnou v bezpečnostní oblasti. Od května povede Národní bezpečnostní úřad Jan Čuřín. Nahradí dosavadního ředitele NBÚ Jiřího Langa.

Článek aktualizován 24. dubna poté, co vláda schválila jmenování nového ředitele Vojenského zpravodajství.

Reklama

Doporučované