Hlavní obsah

Dětské sňatky jsou porušení práv dítěte, Evropský parlament přijal nové usnesení

Evropský parlament odsoudil dětské sňatky jako porušování práv dítěte.

 

Reklama

Evropský parlament dnes odsoudil dětské sňatky jako porušování práv dítěte a také jako jednu z forem násilí na ženách a dívkách. Parlament tak přijal usnesení, kde mimo jiné uvádí, že tento problém se týká i Evropské unie. Chybí ale přesné statistiky o závažnosti situace.

Článek

Během úterní debaty europoslanců zaznělo, že se odhaduje, že celosvětově bylo v letech 2011 až 2020 uzavřeno kolem 140 milionů dětských sňatků.

„Je to problém, který bychom ve 21. století vůbec řešit neměli. Bohužel je ale i dnes v rozvojových zemích každá devátá nevěsta mladší 15 let,” uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová.

Kauza dětských sňatků se ale týká i Evropské unie. Na kontinent přicházejí migranti, kteří uzavřeli manželství v dětském věku. Takové sňatky se navíc uzavírají i v mimoevropských běženeckých táborech. Podle BBC se tímto postupem rodiny dětských nevěst snaží své dcery ochránit před chudobou či sexuálním obtěžováním.

Eurokomisařka pro spravedlnost a rovnost mužů a žen Věra Jourová při úterní debatě poslancům řekla, že problematika dětských sňatků je velice rozsáhlá, takže ji nelze vyřešit na základě jedné iniciativy.

V této souvislosti zmínila význam takzvané Istanbulské úmluvy, která se potírání násilí na ženách včetně jejich nucených sňatků věnuje. Tuto mezinárodní dohodu podepsaly všechny unijní státy, ale také Norsko, Turecko či Švýcarsko s Ukrajinou. Ratifikace v jednotlivých zemích ještě neskončila. Česká republika by ji mohla uzavřít v příštím roce.

Reklama

Doporučované