Hlavní obsah

Dezinformátoři po Vrběticích rozpoutali proruskou e-mailovou smršť

Foto: Profimedia.cz

Řetězové e-maily se snaží zpochybnit vrbětickou kauzu.

Reklama

Českým internetem se šíří nová vlna řetězových e-mailů s dezinformacemi, jejichž cílem je podle odborníků znevěrohodnit výsledky vyšetřování pozadí tragických explozí muničních skladů ve Vrběticích a zpochybnit roli Ruska v aféře.

Článek

Šiřitelé dezinformací masivně atakují e-mailové schránky Čechů, kteří od začátku týdne nacházejí v poště některý z mnoha řetězových e-mailů s odkazy či přílohami, jejichž společným vyzněním je obhajoba Kremlu a obviňování Západu ze snahy vyprovokovat konflikt s Ruskem.

Vyplývá to z analýzy, kterou provedl datový tým Seznam Zpráv na základě svědectví uživatelů konkrétních e-mailových schránek, ale také ve spolupráci s experty na dezinformace. Analýza ukazuje, že šíření proruských informací po propuknutí aféry Vrbětice stouplo několikanásobně.

„Mám několik e-mailových schránek, asi v polovině z nich už jsem tento týden našel mezi nevyžádanou poštou několik e-mailů s odkazy na články s vyloženě dezinformačním obsahem nebo s nějakou zjevně smyšlenou teorií v příloze,“ popsal Seznam Zprávám například jeden ze čtenářů, který požádal o zachování anonymity.

A novou dezinformační vlnu s jednoznačně proruským vyzněním potvrzují i závěry předběžné studie, kterou pro Seznam Zprávy zpracovali Čeští elfové, občanské hnutí, jež se monitorováním dezinformačních kampaní v českém kyberprostoru dlouhodobě zabývá a vzniklo po vzoru podobných skupin v pobaltských státech.

Elfové disponují nejrozsáhlejší databází řetězových e-mailů v Česku a pravidelně analyzují dění v dezinformační sféře a zveřejňují každoměsíční analýzy. V březnové se Vrbětice logicky ještě projevit nemohly, v dubnové už se však podle jejich analytiků nepochybně výrazně promítnou.

„Objem nárůstu budeme znát koncem měsíce, rozhodně se změnilo zaměření, a to z covidu na Vrbětice a na výslovnou podporu Ruska. Zdrojem jsou anonymní e-mailové adresy plus adresy nejspíš existujících občanů ČR. Funguje to tak, že je několik výrazných rozesílačů a pak si to lidé přeposílají mezi sebou,“ popsal mluvčí Českých elfů Vít Kučík.

Obsahem e-mailů jsou podle Kučíka často informace převzaté z dezinformačních webů a proruských skupin: „Zdroje jsou plus minus pořád stejné, mění se jen témata. Pokud jde o řetězové e-maily k Vrběticím, které se zatím objevily, společné pro ně je zesměšňování oficiální verze vrbětické kauzy. Ta je přirovnávána ke scénáři špatného amerického filmu a připomínány jsou ‚obdobně nesmyslné‘ kauzy Skripal a Navalnyj.“

Společným znamením současné vlny dezinformačních zpráv je obviňování Západu, nejčastěji zastoupeného USA či NATO. „Za akcí vedoucí k vyhoštění ruských diplomatů mají být Američané, kterým jsme posloužili jako užiteční idioti. Skutečnými důvody k iniciování celé kauzy jsou údajně: příprava NATO na válku s Ruskem, tendr na Dukovany, plynovod Nord Stream 2 a vakcíny Sputnik V,“ odpověděl Kučík na otázku Seznam Zpráv, jak se výbuch v muničním skladu projevil na dezinformační scéně.

K vůbec nejšířenějším řetězovým e-mailům současnosti se podle dostupných informací řadí údajný text ruského prezidenta Vladimira Putina s názvem Výzva za mír. Ten přitom internetem ve skutečnosti koluje už od roku 2014. A především se (i přes silně protizápadní rétoriku, která Putinovi není cizí) jedná o zjevný podvrh.

„Všechna Putinova veřejná vystoupení, rozhovory či projevy jsou zveřejněny na oficiální stránce Kremlu stejně jako prezidentův kalendář událostí. Ani po extenzivním hledání a použití různých kombinací klíčových slov jsme žádnou podobnou zprávu o projevu nenašli,“ hodnotí údajný dokument například i fact-checkingový web faktickeinfo.cz, který se věnuje objasňování dezinformací a jehož autoři zprávu s Putinovým projevem zařadili mezi hoaxy.

Hromadně rozesílaným odkazům, na něž redakci Seznam Zpráv opakovaně upozorňují čtenáři, kteří podobné nevyžádané zprávy obdrželi, vévodí prolinky na některé z nejznámějších tuzemských dezinformačních a proruských webů (jejich seznam například zde). Mezi hojně šířené patří také například odkaz na dezinformační zdroj, na němž jsou události ve Vrběticích dokonce interpretované tak, že ruští agenti zničením skladu zabránili ilegálním dodávkám munice islámským teroristům, tajně vyzbrojovaným Českou republikou.

Fakt, jak rychle a agresivně tuzemská dezinformační scéna zareagovala v podstatě okamžitě poté, co minulou sobotu premiér Andrej Babiš závěry vyšetřování zpravodajských a bezpečnostních služeb ohledně zapojení ruských agentů do tragických explozí zveřejnil, nasvědčuje podle odborníků tomu, že se jedná o dobře koordinovanou kampaň.

„Je soustředěná na odvrácení viny od Ruska a zpochybnění faktů o tom, co se ve Vrběticích skutečně stalo,“ řekl Seznam Zprávám František Vrabel, zakladatel a šéf společnosti Semantic Visions, která se zaměřuje mimo jiné na detekci dezinformací ve zpravodajském obsahu na internetu. Také její analytici, kteří bleskový nárůst dezinformačního obsahu zaznamenali hned během minulého víkendu, označují za původ informací zveřejňovaných na českých dezinformačních webech zejména ruské zdroje a narativy.

Reklama

Doporučované