Hlavní obsah

Dezinfoservis: Simpsonovi reagovali na prasečí chřipku, nepředpovídali covid-19

Foto: Profimedia.cz

Figurky postaviček ze seriálu Simpsonovi.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Předpověděli Simpsonovi koronavirus?

O co jde? Podle FB stránky Svobodný vysílač předpověděl koronavirovou pandemii jakožto podvodné spiknutí mocných už seriál Simpsonovi v roce 2010. Součástí příspěvku je část epizody, v níž seriálové městečko Springfield čelí epidemii kočičí chřipky. Tu v seriálu vyvinuli zástupci amerických mediálních impérií, aby lidi přinutili trávit více času před televizí. V seriálu se několikrát objevila událost, ke které později skutečně došlo, například v případě zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Autor příspěvku na Svobodném vysílači nicméně vědomě konspiruje a tvrdí, že současná pandemie má shodný průběh jako ta v seriálu. Jedná se podle něj o další z řady případů, kdy jsou v popkulturní produkci záměrně zanechány náznaky událostí, jež přijdou v budoucnu a které mají lidé dešifrovat. Příspěvek posiluje konspiraci kolem koronaviru, že současná krize je předem naplánována a řízena mocnými.

O svobodném vysílači

Svobodný vysílač je stálicí české dezinformační scény. Na různých platformách šíří zprávy s antisystémovými, protiuprchlickými a konspiračními narativy. Ze sdíleného příspěvku na Facebooku není možné identifikovat konkrétního autora. Server Manipulátoři.cz ale zmapoval, kdo stojí za celým projektem.

Fact-checking: Video použité v příspěvku Svobodného vysílače je z 6. epizody s názvem The Fool Monty (Hrátky s Montym) z 22. série seriálu Simpsonovi, která vznikla v roce 2010. Video nebylo nijak upraveno, v této epizodě skutečně dojde k epidemii smrtící nemoci, která je řízena mediálními impérii.

Tvrzení, že se jedná o zašifrovanou událost z budoucnosti – současnou krizi způsobenou novým typem koronaviru - je konspirací. Epizoda vznikla po zkušenostech s ptačí chřipkou (virus H5N1 v roce 2006) a prasečí chřipkou (virus H1N1 v roce 2009). Tomu odpovídá i motiv přenosu viru ze zvířete (v seriálovém případě kočky) na člověka.

Předešlé typy koronaviru byly na člověka přeneseny ze zvířat - virus SARS (2002) byl na člověka přenesen z cibetek. Epizoda je tedy inspirována předchozími zkušenostmi s virovými onemocněními a s nadsázkou vyobrazuje chování lidstva při epidemiích.

Ukázka epizody použitá ve výše zmíněném FB příspěvku je záměrně použita tak, aby zapadla do konspiračního narativu, který Svobodný vysílač a další dezinformační weby a stránky šíří. Video má vzbudit dojem, že se jedná o důkaz spiknutí mocných a že podobnost mezi seriálovou epidemií a současnou situací nemůže být náhoda. Podle autorů příspěvku je jen nutné tyto odkazy včas dešifrovat.

Autoři příspěvku nezmiňují žádné argumenty, jedná se o čistou spekulaci bez jakéhokoli odkazu na relevantní zdroje, které by naznačily, že epidemie nemoci covid-19 je řízená. Jinými slovy, exemplární příklad konspirace.

Soudě i podle komentářů pod příspěvkem na FB je patrné, že i zdánlivě zábavné konspirační teorie posilují v příjemcích informací z dezinformačních webů zažité představy o spiknutí mocných. Video má již přes 1300 sdílení a přes 51 000 zhlédnutí. Další verze tohoto videa se objevila již koncem března ve FB příspěvku stránky Reformy.cz a po měsíci od uveřejnění má okolo 132 000 zhlédnutí.

Další informace: Obdobná konspirace se na internetu objevuje minimálně od února v podobě koláže, podle které seriál Simpsonovi předpověděl současnou pandemii už v roce 1993. V tomto případě se jedná o cílenou manipulaci - první tři obrázky jsou z 21. dílu 6. série s názvem „Marge in Chains“ (1993). V tomto díle obyvatelé Springfieldu onemocní chřipkovým virem, který se do městečka dostal z japonské Osaky. Poslední obrázek je z výše popisované epizody s kočičí chřipkou, ale obrázek byl upraven: nápis corona virus překrývá původní Apocalypse Meow. Fact-checking k tomu obrázku přinesl například web Snopes.

Foto: Snopes.com

Koláž Simpsonových.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Foto: ČTK

Uprchlický tábor Ritsona je v karanténě.

Počty nakažených migrantů nerostou dramaticky. Koronavirus je jen ve 2 táborech, ty už se uzavřely

O co jde? Server Utajená pravda zveřejnil 20. 4. článek, ve kterém se autor pohoršuje nad chováním migrantů, kteří v době koronaviru nezůstali doma a neomezili společenský kontakt způsobem, jaký si současná situace žádá. Svým nezodpovědným chováním migranti představují hrozbu pro celou Evropu. Dále se v článku dočteme, že se počty nakažených v řeckých uprchlických táborech nyní dramaticky zvyšují, a migranti tak mohou virus snadno roznést do zbytku Evropy. Na základě zjištěných informací jsme článek vyhodnotili jako hoax. Většina tvrzení, kterými autor argumentuje, jsou nepodložená, nepodložitelná, diskutabilní, některá jsou zcela zavádějící. Uprchlické tábory v Řecku hlásí výskyt koronaviru pouze ve dvou táborech. Oba jsou již uzavřené.

Fact-checking: Turecko-řecké hranice jsou v současnosti velmi hlídané. Uvedené informace o přesunu migrantů nejsou podloženy žádnými oficiálními daty.

Autor dále obviňuje migranty z nedodržování povinného odstupu a dalších opatření souvisejících s koronavirovou pandemií. S ohledem na přeplněné kapacity táborů a nedostatečné hygienické vybavení není možné dodržovat ani základní hygienické předpisy, natož jakákoli zvýšená opatření.

Útočné tvrzení o migrantech „putujících ve velkých houfech celou Evropou“ opět není nijak podloženo. Řecko osoby z uprchlických táborů strategicky rozmisťuje po Evropě po dohodě s jednotlivými státy.

Údaje o „neskutečných“ nárůstech potvrzených případů nemoci covid-19 jsou nadsazené. V současnosti hlásí pozitivní testy na koronavirus dva uprchlické tábory v Řecku, prvním z nich je Ritsona a druhým Kranidi. Oba tábory jsou v karanténě a nikdo je neopustil. Tábory v oblasti Egejského moře představují s ohledem na pandemii koronaviru možné riziko. Důvodem je ale v první řadě překročení kapacity osob, které jsou tábory schopné pojmout, nedostatečné zásobování a celkové nevyhovující podmínky. Přesto nebyl v táborech poblíž Egejského moře dosud nahlášen ani jeden potvrzený případ nemoci covid-19. Všichni nakažení jsou původem z Řecka.

Za skutečností, že řecké ostrovy zejí prázdnotou kvůli zastavení turismu v zemi, autor opět hledá přítomnost migrantů v oblasti. V tomto případě je nutné konstatovat, že za současným úpadkem cestovního ruchu v zemi stojí zejména koronavirová pandemie.

Plošné poškozování majetku migranty je momentálně velmi obtížné ověřit.

Útok na Evropskou unii není namístě. EU v březnu poskytla Řecku 700 milionů eur. Polovina prostředků šla na okamžité zvládání krize, druhá polovina je na zažádání na „opravné účely“ (více informací zde a zde). Zbylé argumenty v textu jsou prozatím jen ničím nepodložené domněnky autora.

Foto: Profimedia.cz

Větrání se během koronavirové krize doporučuje.

Větrání se v době koronakrize doporučuje

O co jde? V článku na serveru Novinky.cz se objevila informace, že podle odborníků není dobré více větrat. Větráním prý dochází ke snižování relativní vlhkosti vzduchu, což prý zvyšuje šanci přenosu infekcí a umožňuje unášení viru na větší vzdálenost. Není však uvedeno či doloženo, kteří odborníci se k tématu vyjádřili, a informace je v rozporu s tím, co uvádí například Světová zdravotnická organizace.

Fact-checking: Fakt, že větrání je naopak prospěšné a nemělo by se omezovat, uvádí i WHO či americká CDC. V Česku se k tomu, zda větrat během koronavirové krize, vyjádřila například Ing. Zuzana Mathauserová ze Státního zdravotního ústavu a ČKAIT či Doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. ze Stavební fakulty VUT Brno, Ústav TZB, soudní znalec a odborník v problematice větrání zdravotnických zařízení.

Pravděpodobně se jedná o neúmyslnou misinformaci ze strany autorky článku, která si uváděné informace dostatečně neověřila. V publikovaném textu se objevují informace z tiskové zprávy společnosti SSI Group ze dne 18. 3. 2020. V článku je použita i fotografie poskytnutá společností SSI Group a vyjadřuje se v něm jeden z jejích zaměstnanců.

Reklama

Doporučované