Hlavní obsah

Dialog zamrzl. USA stále čekají na odpověď KLDR o chystaném summitu

Donald Trump pozvání přijal jako vůbec první prezident Spojených států.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Režim Severní Koreje stále neodpověděl na chystaný summit s představiteli USA.

Článek

Americký prezident Donald Trump už v pátek potvrdil pozvání Kim Čong-una na společné setkání, odpověď z Korejského poloostrova však dosud stále nedorazila.

„Stále jsme neviděli ani neobdrželi oficiální reakci Severní Koreji ohledně americko-severokorejského summitu,“ uvedl v pondělí mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Detaily přelomového setkání tak zůstávají nejasné. Obě strany zatím neupřesnily místo setkání ani plánovanou agendu.

Podle Jižní Koreje přistupuje KLDR k vzájemnému setkání opatrně. Na oficiální vyjádření si tak bere dostatek času. Jihokorejské úřady dříve uvedly, že Kim Čong-un by měl být připraven vzdát se jaderných zbraní.

Pozvánka na summit ze strany severokorejského diktátora mnohé překvapila. Vzájemnou komunikaci totiž v poslední době provázelo výrazné vyostřování napětí, a to zejména od nástupu Donalda Trumpa do čela země. Nyní se zdá, že by Trump mohl být vůbec prvním prezidentem USA, který se svým severokorejským protějškem zahájí přímý dialog.

Analytici ale neočekávají, že by plánovaný summit přinesl zlom – obávají se, že ho severokorejský režim využije pouze k vlastní propagandě.

Reklama

Doporučované