Hlavní obsah

Digitální léčiva na předpis: Videohra pomůže dětem s ADHD

Foto: https://www.businesswire.com

Snímek obrazovky z videohry EndeavorRx.

Reklama

Před lety bostonská firma Akili Interactive Labs předpověděla, že léčbou budoucnosti by mohly být videohry. A měla pravdu. První taková hra byla v USA schválena pro léčbu poruchy pozornosti s hyperaktivitou.

Článek

Hyperkinetická porucha se projevuje snížením pozornosti a hyperaktivitou. Podle dostupných informací postihuje tři až sedm procent dětí a zhruba u poloviny případů přetrvávají symptomy do dospělosti. Častěji se objevuje u chlapců.

Pacienti si z ordinace většinou odnášejí recept na léky, ale představme si situaci, kdy přijdeme s dítětem k lékaři, a ten předepíše videohru. Není to žádná sci-fi, ale realita posvěcená americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Jde o první videohru, jež může být legálně uvedena na trh a předepisována jako lék.

Prolomení ledů

Po sedmileté klinické studii, které se zúčastnilo více než šest set dětí, povolila FDA lékařům předepisovat hru EndeavorRx od vývojářů firmy Akili Interactive Labs na iPhone a iPad pro děti ve věku od osmi do dvanácti let. Nejedná se samozřejmě o obyčejnou hru, od kterých rodiče za normálních okolností děti odhánějí kvůli dopadům na jejich vývoj.

Její účinnost dokazují studie: jedna třetina léčených dětí po hraní hry „již neměla měřitelný deficit pozornosti na alespoň jednom měřítku objektivní pozornosti“, uvádí web MobiHealth News. Uživatelé v průběhu hry procházejí stále obtížnějšími a složitějšími dráhami a zároveň reagují na výzvy na obrazovce.

„Jsme hrdí na to, že dnes můžeme s FDA psát historii,“ uvedl ve svém prohlášení spoluzakladatel a ředitel Akili Interactive Eddie Martucci. Jak dodal, ve společnosti používají technologii, jež pomáhá léčit stav zcela novým způsobem.

Mírné vedlejší účinky

Aplikace sleduje pohyby, takže může pozorovat chování uživatele a rychle se přizpůsobit hráči. Úkolem hry je vyhýbání se překážkám a sbírání předmětů. Zlepšení stavu přineslo už pětadvacet minut denně a pět dní v týdnu po dobu jednoho měsíce. Ani léčba hrou se ovšem neobejde bez vedlejších účinků. Těmi nejčastějšími jsou frustrace a bolesti hlavy, což je prý ve srovnání s tradiční léčbou zanedbatelné.

Jedná se o první herní terapii, které dala FDA zelenou. Je to také první povolení pro společnost Akili Interactive , která má ve svém vývojovém programu několik podobných softwarových terapeutických produktů.

S osvětou a obecnou představou o nové strategii pomohla společnosti nouzová politika FDA, která dočasně umožnila uvolnění některých produktů. Díky tomu nyní existuje forma digitálního léčiva, ke kterému dokonce není nutný lékařský předpis.

Už brzy pro všechny

Podle ředitele firmy hledají rodiče nové způsoby, jak dětem pomoci, a z rozhodnutí FDA jsou nadšení. Firma tak může rodinám nabídnout „prvotřídní možnost léčby bez medikamentů a přijmout důležitý první krok k pomoci všem lidem, kteří s kognitivními problémy žijí“, dodává Martucci.

EndeavorRx má být podle firmy brzy k dispozici také na předpis v rámci programu, který vedle terapeutické aplikace zahrnuje aplikaci pro sledování chování pro rodiče s názvem ADHD Insight a také pro pečovatele s názvem Akili Interactive Assist.

Společnost předpovídala už v roce 2014, že videohra by mohla znamenat budoucnost léčby ADHD nebo Alzheimerovy choroby. O tři roky později zase to, že videohry na předpis by mohly být budoucností medicíny. Vše zatím nasvědčuje, že to tak opravdu bude. Technologický magazín The Verge navíc zveřejnil informaci, že podobná léčba by mohla účinkovat i v případě bolestí od popálenin. Virtuální realita se dá totiž pomocí přesvědčivého rozptýlení použít pro jejich zmírnění.

Reklama

Doporučované