Hlavní obsah

Dilema ČSSD. Má se do voleb spojit se Zelenými? Rozhodnutí padne po sjezdu

Foto: ČSSD

ČSSD přemýšlí, jestli kandidovat se Zelenými.

Reklama

Obhajující předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho hlavní vyzyvatel Tomáš Petříček se shodnou na jednom - spolupráce se Zelenými může být pro ČSSD prospěšná. Jenže jejich spolustraníci tomu příliš nevěří.

Článek

Oba hlavní kandidáti na předsedu sociální demokracie se k té myšlence hlásí, přesto projekt spolupráce se Zelenými dostal v posledních dnech značné šrámy. A shodou okolností v domovských organizacích obou z nich.

V Praze, ze které pochází Tomáš Petříček a kterou většinově ovládá jeho přítel, bývalý europoslanec Miroslav Poche, straníci odmítli podpořit závazek, že chtějí ve volbách spolupracovat se Zelenými. Ve středních Čechách, které jsou základnou Jana Hamáčka, pak dokonce straníci odsouhlasili, že se Zelenými spolupracovat nechtějí.

„Mne osobně strašně mrzí, že spolupráce se Zelenými neprošla ani v hlavním městě. Já to vidím také jako cestu do budoucna,“ řekl Seznam Zprávám předseda pražských socialistů Petr Pavlík. Podle něj se do rozhodování promítly i jiné spolupráce Zelených, například s TOP 09 (TOP 09 kandidovala se Zelenými ve Středočeském kraji).

Podle Tomáše Petříčka se pak do hlasování promítl i čas, kdy se o věci hlasovalo. „Hlasování se konalo už pozdě v noci a část delegátů už vůbec nehlasovala,“ vysvětloval nízkou podporu projektu. On sám si ale stále myslí, že spolupráce smysl má. „Podle mne je naše shoda v řadě bodů jasnou volbou netříštit síly,“ uvedl.

„Většina se domnívá, že to není přínos,“ potvrdil Seznam Zprávám verdikt Středočechů šéf zdejších socialistů Robin Povšík. Podle něj je za tím třeba hledat i nedořešenou otázku ohledně jaderné energie, již mnozí socialisté podporují, ale Zelení odmítají. Seznam Zprávy se na názor chtěly zeptat i předsedy strany Jana Hamáčka, ten ale do vydání textu na zaslané SMS neodpověděl.

Praha a střední Čechy ale nejsou ve straně ojedinělé, výhrady zaznívají i z jiných krajů. „Já tomu nakloněný nejsem a myslím, že je to názor převažující napříč celým krajem. Místo toho, abychom se snažili uspět v regionech, kde jsme byli v minulosti úspěšní, tak se snažíme nahnat desetiny procent v místech, kde jsme tak silní nebyli,“ řekl Seznam Zprávám kandidát na místopředsedu strany za Moravskoslezský kraj Igor Bruzl. Ten se přitom řadí k podporovatelům spíše Tomáše Petříčka.

Proti jsou podle zjištění Seznam Zpráv i straníci v jižních Čechách, kde stojí Jaderná elektrárna Temelín.

Obezřetní jsou i v severních Čechách, kde se místní socialisté léta se Zelenými přou v pohledu na těžební limity nebo dálnici D8. „Ještě v tom jasno nemáme. Neznáme podmínky, nikdo s námi o tom zatím dopodrobna nemluvil,“ uvedl nově potvrzený člen širšího vedení ČSSD za Ústecký kraj Kamil Havelka.

Hlavním propagátorem spolupráce se Zelenými, ale nejen s nimi, je pak místopředseda Michal Šmarda, který s touto myšlenkou spojil své setrvání ve vedení strany a podporou na post šéfa partaje.

„Shodli jsme se na principu spolupráce s tím, že konkrétní a personální věci se vyřeší po sjezdu,“ popsal stav, ve kterém se vyjednávání se Zelenými nachází. Dopředu nechtěl zmiňovat ani jména levicových osobností mimo ČSSD, se kterými strana jedná.

Podle něj je brzy na nějaké konečné soudy ze strany straníků, když projekt jako takový není hotový. Zároveň se ale domnívá, že pokud strana má skutečně do spolupráce jít, nositelem myšlenky má být nový předseda a ten by s ní měl na sjezdu spojit své zvolení, nebo jasně říci, že pro spolupráci není.

„Nelíbí se mi úvaha, že si zvolíme nějakého předsedu a pak mu řekneme, co má dělat. Pokud někdo pro spolupráci je, tak by s tím měl na předsedu kandidovat a říci: Toto je můj projekt,“ řekl Seznam Zprávám Šmarda. „Předseda není od toho, aby se nechal tlačit svou stranou, ale aby ji vedl,“ dodal.

Podle únorového průzkumu veřejného mínění agentury Median se ČSSD již pohybuje pod hranicí 5 procent, nutných pro vstup do Sněmovny. Sami Zelení pak podle stejného průzkumu oslovují 1,5 procenta voličů.

Reklama

Doporučované