Hlavní obsah

Displej nového iPhonu 12 je dost odolný. Ale není nezničitelný

Foto: Apple

Nejnovější iPhone 12 od Applu.

Reklama

Nový iPhone 12 je vybaven technologií Ceramic Shield, která ho má ochránit před prasknutím. Testy ukázaly, že nový model je odolnější než ty předchozí a než řada dalších smartphonů, ale nerozbitný rozhodně není.

Článek

Americká pojišťovací společnost Allstate testovala odolnost displeje u dvou modelů nového iPhonu 12. Zjistila, že jde o nejodolnější displej u smartphonu, jaký kdy firma testovala. Není ale nezničitelný.

Podle firmy Apple nová technologie Ceramic Shield poskytuje ve srovnání s předchozí modely až čtyřnásobnou ochranu obrazovky při pádu z výšky. Pojišťovna výdrž nových iPhonů prověřovala prostřednictvím testů pádové odolnosti, které mimo jiné zahrnují pád mobilu na drsný chodník z výšky šesti stop (cca 1,8 metru). Telefony při testech padaly displejem dolů, na zadní stranu i na boky.

„Přední strana keramického štítu je obrovským vylepšením,“ řekl pro server CNN Jason Siciliano, viceprezident a globální kreativní ředitel Allstate Protection Plans.

Společnost Allstate zjistila, že plochý design modelů iPhone 12 a iPhone 12 Pro zlepšuje odolnost telefonů při pádu na zadní panel. Neznamená to však, že se mobily nemohou rozbít.

Z hlediska poškození skla na tom byl iPhone 12 Pro hůř než iPhone 12. Při pádu na zadní stranu se rozbil, zatímco iPhone 12 byl takřka nepoškozen. Při pádu displejem dolů došlo u modelu Pro k prasknutí na dolní polovině obrazovky, iPhone 12 však utrpěl jen menší praskliny.

Žádná škoda způsobená pádem se ale podle Allstate nedala označit za katastrofickou. Nezdálo se, že by u kteréhokoliv zařízení ovlivnila jeho fungování. Pojišťovací společnost dospěla k závěru, že si obě testovaná zařízení vedla výrazně lépe než předchozí model iPhone 11. Dvanáctky rovněž překonaly veškeré dříve testované smartphony.

„Oba telefony byly při pádu na chodník poškozeny. Vzhledem k vysokým nákladům na jejich opravu doporučujeme všem, aby používali ochranné pouzdro a zacházeli se svým novým iPhonem 12 se stejnou opatrností, jakou by věnovali drahé kameře,“ radí Siciliano.

Firma také provedla průzkum AllState Protection Plans. V něm 86 procent majitelů chytrých telefonů uvedlo, že své mobily používají jako primární zařízení na fotografování a natáčení videí. 80 procent už prý nepotřebuje samostatný digitální fotoaparát.

Nový iPhone 12 byl představen letos v polovině října. Apple ho obvykle prezentuje již v září, ale vzhledem k pandemii covidu-19 program přesunul. O to napjatěji na něj fanoušci produktů firmy z kalifornského Cupertina čekali. Jde o první iPhone s 5G. Kromě iPhonu 12 společnost představila také iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max a iPhone 12 Mini.

Reklama

Doporučované