Hlavní obsah

Diváci si mohou stáhnout nahrávku a zahrát si divadlo doma

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Národní divadlo připravilo další typ představení, jimiž se snaží zaujmout diváky v době pandemie a zavřených divadel. Činohra Národního divadla uvede ve čtvrtek 1. dubna premiéru audioinscenace Jiřího Austerlitze Ty v mém domě.

Článek

Diváci, respektive posluchači se mohou do inscenace zapojit.

Zakoupením vstupenky získají audiostopu do mobilního telefonu, která bude fungovat po 14 dní od nákupu, ale lze ji pouštět opakovaně. Dál záleží jen na nich, ale důležité je být ve dvou, být v jakémkoliv bytě nebo domě, mít dostatečně nabitý telefon a alespoň hodinu času, sdělila mluvčí činohry Kateřina Ondroušková. Každé představení u každého z diváků bude podle tvůrců světovou premiérou.

Audiostopu bude možné stáhnout od 18:00 ve čtvrtek na inscenační stráncehttps://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/ty-v-mem-dome-16665218. V režii Jiřího Austerlitze hrají Saša Rašilov, Jindřiška Dudziaková a Matyáš Řezníček.

„Kolegyně Marta Ljubková vymyslela, že by bylo hezké mít hru pro dva diváky nebo posluchače. Mně se to okamžitě zalíbilo, protože je to exkluzivní formát pro páry, o nichž předem nic nevíme: Budou to kamarádi? Milenci? Lidé, kteří spolu žijí léta? Bylo potřeba najít formát, jenž by obsáhl pokud možno všechny varianty vztahu dvou lidí,“ uvedl Austerlitz.

„Každý byt nebo dům má několik komponentů, které jsou všude stejné: stůl, postel, ledničku, splachování na toaletě nebo třeba šuplík. Ten zmiňuji proto, že například nabízí možnost mobil do něj schovat a rozehrát situaci, jejíž podstatou bude odhalování skrytých věcí – ať už fyzických v bytě, nebo těch niterných, jež před sebou lidé tají,“ naznačil režisér, jak je možné s inscenací pracovat.

Hlas z mobilního telefonu může posluchače přimět k tomu, aby po roce stráveném víceméně doma zjistili, zda své prostředí již dokonale znají, zda znají své nejbližší okolí, zda dokážou vnímat návštěvu někoho blízkého nebo zda spolu i po roce v karanténě svedou mluvit. Hlas tak představuje jakéhosi tajemného návštěvníka, který se chová tak, že posluchač zanedlouho znejistí, kde vlastně je. Představení podle tvůrců nebude nikdy dvakrát stejné, protože jeho průběh záleží také na tom, kdo poslouchá a kdo hraje. Mohou to být partneři, rodič se svým dítětem, sourozenci, dávní přátelé nebo noví známí. Domácí smartphoneové divadlo nabízí posluchačům možnost být divákem a zároveň příležitost stát se na chvíli hercem Národního divadla.

Inscenace vzniká zároveň v témže hereckém obsazení a s týmž tvůrčím týmem v anglickém jazyce pod názvem You in My House. Ke stažení a poslechu bude tato verze od května.

Reklama

Doporučované