Hlavní obsah

Divadlo doma a v teplákách. Češi spustili divadelní streamovací službu

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

V úterý v Česku startuje první streamovací divadelní platforma Dramox. Jejím cílem je dlouhodobě podporovat divadelní tvorbu a rozšířit komunitu lidí, která divadlem žije. Kvůli druhé vlně ji tvůrci spustili s předstihem.

Článek

Trojice Čechů založila první streamovací divadelní platformu u nás. Dramox je služba, která poskytne sledování divadelních představení online. Má nejen přiblížit divadlo divákům, ale také podpořit divadelníky, kteří se kvůli pandemii ocitli v nelehké situaci.

Jeden ze zakladatelů platformy Martin Hájek nad tímto projektem přemýšlel několik měsíců. „Říkal jsem si, proč u nás něco takového neexistuje. Že služba, která nabídne představení on-line, chybí, jsem ještě více vnímal v době prvního lockdownu,“ přibližuje začátky Dramoxu.

Zakladatelé původně plánovali spustit platformu až kolem Vánoc, ale kvůli zavřeným divadlům ji odstartovali už nyní. „Teď jsme trochu sprintovali, abychom Dramox spustili. Překvapila nás rychlost druhé vlny a chtěli jsme divadlům pomoci,“ uvedl Hájek.

Služba funguje na principu předplatného. Měsíčně stojí 299 korun, v případě ročního předplatného 2990 korun. 55 procent výtěžku Dramox předá zpátky divadlům. Diváci mají možnost podpořit divadla i vlastní sumou nad rámec předplatného a v tomto případě platforma divadlu předá celou věnovanou částku.

Spoluzakladatel platformy Radim Horák vidí zpoplatnění jako zásadní krok celého projektu. „Podpoříme tím tvůrce, herce a divadla v jejich fungování zejména v době, která kultuře zrovna nepřeje. Dramox může fungovat jako taková ochutnávka a na další představení už se vydáte přímo do hlediště, až to bude možné,“ říká.

Šance vidět i vyprodaná představení

Služba Dramox aktuálně spolupracuje se 30 divadly z celého Česka. Mezi nimi je mimo jiné Dejvické divadlo, Klicperovo divadlo, Divadlo J. K. Tyla nebo Divadlo Husa na provázku. Diváci v nabídce najdou jak velká komerční divadla, tak malé scény a divadelní soubory.

Díky divadlu online mají lidé přístup k představením, která jsou často vyprodaná, nebo se hrají v divadlech, která jsou pro ně těžko dostupná. Dramox nabízí desítky let staré hry, ale i novější inscenace.

Do divadelní knihovny budou postupně přibývat další záznamy. „V pátek nám přímo Milan Kundera schválil další dvě představení. Jelikož covid brzdí práci zahraničním agenturám, museli jsem se k němu dostat přes jeho známého,“ popisuje Hájek.

Dramox v prosinci chystá spuštění mobilní aplikace pro Android a iOS. „Chceme dostat divadlo blíž lidem a umožnit jim trávit s ním víc času, než mohli doposud,“ vysvětluje další ze zakladatelů Martin Zavadil. „Věřím tomu, že Dramox přitáhne víc lidí k divadlu, stejně jako předtím přitáhly obdobné služby víc lidí k filmům nebo poslechu hudby,“ dodává.

Služba bude k představením nabízet i titulky. Tvůrci zatím pracují na překladu do angličtiny, další jazyky budou přibývat podle toho, do kterých zemí budou platformu chtít rozšířit.

Vstupenky na nic

Službu Dramox založil podnikatel a majitel značky Livesport Martin Hájek společně s Martinem Zavadilem, který se se dříve věnoval stavění digitálních společností, a Radimem Horákem, jenž vlastní firmu Weemazz 2.0 a stál u spuštění videoportálu Voyo.

Zavřená divadla během pandemie sčítala milionové ztráty. V krizi jim pomáhali diváci, kteří nevraceli lístky na zrušená představení, nebo je podpořil celorepublikový projekt, se kterým přišla pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková. Lidé si mohli prostřednictvím portálu GoOut zakoupit vstupenky na nic, tedy na neexistující představení, a podpořit tak některá divadla.

Reklama

Doporučované